Cercetarea aplicativă și formarea profesională ocupă un loc important în strategia de dezvoltare a societății Aquatim. Rezultatele studiilor de cercetare făcute de angajații societății și-au dovedit utilitatea tehnologică, odată puse în aplicare. Cercetarea este unul din factorii care contribuie la gestionarea eficientă a apei în Timișoara și care duc, în cele din urmă, la practicarea unuia din cele mai mici tarife pentru apă din țară. Pe de altă parte, resursele umane sunt, probabil, cele mai valoroase resurse de care dispune o companie, ceea ce face perfecționarea profesională un aspect de luat în considerare, în special în contextul economic actual.

Aquatim a semnat, la sfârșitul lunii ianuarie, un acord de colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, acord care stabilește cadrul unui parteneriat între cele două părți. Compania de apă și universitatea timișoreană au identificat o serie de interese comune, care pot deveni oportunități de dezvoltare pentru ambele organizații.

Colaborarea dintre Aquatim și Politehnica timișoreană poate porni de exemplu, de la promovarea transferului tehnologic, în domenii de prioritate europeană sau de interes economic pentru România, înfiinţarea unor laboratoare integrate de cercetare, promovarea programelor de formare continuă, a studiilor postuniversitare şi masterale, doctoratelor, temelor de cercetare etc. Asigurarea cadrului pentru efectuarea practicii studenţilor UPT poate constitui, de asemenea, o bază bună pentru colaborarea pe termen lung.

Parteneriatul cu Politehnica, dar și alte colaborări în care societatea Aquatim a fost și este implicată, cum ar fi programele naționale de cercetare de excelență, sunt de fapt un loc de întâlnire între cele două puncte cheie, esențiale în dezvoltarea companiei – cercetarea și educația. Învățarea nu se oprește la treptele școlii. Programele comune de cercetare sunt, pentru personalul Aquatim implicat, cea mai la îndemână posibilitate de a fi la curent cu noutățile și practicile de succes din domeniu și, după mine, cea mai eficientă metodă de pregătire profesională. Implicarea concretă își spune cuvântul, în acest caz.

Marele câștig al Aquatim din toate colaborările de acest fel și, de ce să nu o spunem, obiectivul nostru, este să creștem potențialul profesional, prin implicarea zonelor de competență din toate compartimentele societății. Ținta finală este crearea, în cadrul Aquatim, a unor poli de competență pe care să ne bazăm și acum și pe viitor.