Ediția a XIII-a a programului Young Water Professionals a adunat din nou zeci de specialiști din toată lumea în domeniul apei.
În perioada 5-8 mai, 70 de tineri din Europa, Asia, Africa şi America Latină s-au întalnit pentru o săptămână la München pentru a participa la programul Young Water Professionals din cadrul IFAT (International Federeation for Alternative Trade). Printre aceştia ne-am numărat şi noi, angajaţi ai Aquatim S.A.
IFAT reprezintă cel mai mare târg de mediu din lume, accentul punându-se pe apă, canalizare şi managementul deşeurilor.
Anul acesta târgul s-a desfăşurat la Messe în München, capitala Bavariei, iar suprafaţa totală a pavilioanelor a fost una impresionantă şi anume 470 000 m2.
Întalnirea tinerilor profesionişti din domeniul apei a avut loc duminică 4 mai la München. Am fost împărţiti în 7 grupuri de 10 persoane, ne-au fost înmânate legitimaţiile de intrare pentru IFAT şi am primit informaţii cu privire la programul stagiului din săptămâna următoare de la târg.
În prima zi ne-am acomodat cu targul IFAT şi am primit informaţii despre DWA – Asociaţia Germană pentru Managementul Apelor. Este una dintre cele mai mari organizaţii din acest domeniu din Europa, cei 14 000 de membri ai săi sunt specialişti, manageri ai instituţiilor publice, universităţi, ingineri din domeniul privat. Spre sfârşitul zilei am făcut un tur al oraşului împreună cu un ghid şi am aflat lucruri interesante despre capitala Bavariei.
Marţi am participat la prezentarea câtorva companii care au sponsorizat acest eveniment precum: HUBER, FESTO, ADIRO, GRUNDFOS.
De asemenea, am vizitat standurile din cadrul târgului unde am văzut tehnologii inovatoare în domeniul apei, canalizării şi reciclării. La standuri am găsit reprezentanţi ai marilor companii, pregăţi să ofere orice informaţie despre produsele pe care le promovau.
În a doua jumătate a zilei am făcut o excursie la râul Isar. Aici am aflat cum a fost modificată albia râului ce strabate centrul München-ului. Aceste modificări au fost făcute ca oamenii să poată avea acces la apă şi a se bucura de natură. Lucrările s-au desfăşurat pe o lungime de 8 km de-a lungul râului, au costat 35 de milioane de euro şi au durat aproape 10 ani.
Miercuri, am vizitat în continuare standurile târgului unde am văzut metode inovatoare de reabilitare, inspecţie şi reparare a reţelelor de canalizare, precum şi demonstraţii de utilizare a acestor echipamente.
Joi, am participat la prezentarea celorlalţi sponsori, şi anume: MITSUBISHI ELECTRIC, REHAU, KITO, FELTES, PENTAIR.
Apoi, am fost prezenţi la o conferinţă cu tema “Piaţa internaţională a apei”. În cadrul acestei conferinţe colegii noştri de la Young Water Professionals din Serbia, Azerbaidjan, Rusia, China şi Indonezia au prezentat problemele legate de apa potabilă şi de epurarea apei uzate menajere din ţările lor. Aici am aflat de exemplu că în zona metropolitană din Jakarta, capitala Indoneziei, cu populaţia de 29 de milioane de locuitori, doar 3% din apa uzată menajeră este preluată de staţia de epurare, restul fiind direct deversată în ocean.
Spre seară, am participat împreună cu toţi colegii la un dineu organizat la standul DWA din cadrul IFAT.
În ultima zi, s-au desfăşurat alte conferinţe legate de Sectorul German al Apei şi s-a făcut o retrospectivă a săptămânii parcurse.
Acţiunea de la YWP a fost interesantă atât din punct de vedere al tehnologiilor de ultima oră pe care le-am putut vedea cât şi din punct de vedere social, deoarece am cunoscut oameni din toată lumea, am putut interacţiona, am aflat atât punctul lor de vedere cu privire la importanţa apei potabile cât şi problemele cu care se confruntă.