În plină vară, în plin soare, când toată lumea se pregăteşte de concedii şi relaxare, când bateriile sunt mai mult decât “descărcate” şi setate pe butonul opus, cum s-ar putea imagina un cadru ideal de vacanţă fără o mult visată piscină, aşa, ca la carte, mare, albastră şi răcoroasă?! Greu! Categoric! Cel puţin pentru iubitorii de apă, care nu sunt puţini.
În lumea largă, piscinele reprezintă deja o atracţie majoră, ducîndu-se o întreagă competiţie între arhitecţi şi proiectanţi, pentru construcţia celor mai cele incinte, de interior sau exterior, aducătoare de clienţi, atmosferă de vis şi nu în ultimul rând de bani.
Dacă în lumea de peste graniţele României piscinele sunt, demult, un loc feeric, gândit şi realizat în cele mai mici detalii aproape de perfecţiune, la noi ideea a pătruns mai târziu, mai dificil, mai reţinut. Cauzele sunt evidente: banii, căci întreţinerea unei piscine gigant costă enorm!
Amănuntul financiar nu i-a oprit, însă, pe greci, americani, japonezi sau nordici să creeze nişte veritabile minuni ale apei, construite în cele mai ciudate locuri, amplasate subteran sau suprateran, demne în orice caz de Cartea Recordurilor. Atracţia este majoră, turiştii curg… precum apa acestora şi se reîntorc ori de câte ori pot, în ideea de-a descoperi ceva nou în… noul care i-a cucerit deja!
Cele mai luxoase piscine din lume sunt reunite în felurite clasamente, care mai de care mai extravagante, însă nimeni nu se supără, nimeni nu comentează, căci solicitările sunt aceleaşi, fie că vorbim de resortul de pe locul 1 sau de cel de pe locul 8, atât de mici sunt diferenţele de percepţie, gust sau senzaţie.
După unii, piscina perfectă se găseşte în Franţa, la hotelul Cap-Eden-Roc, unde raiul e pe… apă. The Spring Resort&Spa din Costa Rica continuă partea de sus a topului, cu o piscină construită la câţiva paşi de vulcanul Areal. Piscina oferă servicii de înaltă clasă, la …1000 de metri altitudine. O altă piscină luxoasă şi frumoasă se găseşte în Florida, Miami, la hotelul Raleigh. Este una dintre principalele atracţii turistice mondiale. Construită în anul 1568, piscina hotelului Vila d’Este se află şi ea în topul celor mai frumoase 10 piscine din lume. Grecia e demult în preferinţele românilor, atunci când îşi aleg vacanţele, motivele fiind evidente. Hotelul Katikies din Santorini are o piscină de vis, ce nu trebuie ratată. Bali are, la rându-i, un splendid hotel, Ubud Hanging Gardens, cu o piscină pe măsură, încadrată de vulcani şi terase de orez. Hotelul Caruso din Italia se mai află pe inedita listă, dar şi One&Only Reethi Rah din Maldive, care deţine una dintre cele mai frumoase piscine ale lumii. Jade Mountain Resort din St. Lucia şi The Golden Nugget din Las Vegas încheie unul dintre numeroasele topuri realizate pe tematica piscinelor unicat.
Cea mai mare piscină din lume are 250.000.000 de litri!
San Alfonso del Mar este o staţiune privată, în Algarrobo, Chile, renumită pentru motivul că găzduieşte cea mai mare piscină din lume. Piscina are un kilometru lungime, 35 de metri adâncime, se întinde pe 8 hectare şi necesită 250.000.000 de litri de apă ca să se umple. Ea este alimentată direct din Oceanul Pacific, pompată, tratată şi filtrată ulterior. Piscina a fost inaugurată în anul 2006, înghiţind între 1,5 si 2 miliarde de dolari americani; întreţinerea ei ajunge la 4 milioane de dolari pe an, dar merită toţi banii!
Cea mai lungă piscină “infinity edge” din lume
Complexul hotelier şi de divertisment Marina Bay Sands din Singapore este una dintre construcţiile inovatoare ale omenirii, care-ţi taie respiraţia şi te lasă mut de uimire. Cele 3 turnuri a câte 200 de metri înălţime găzduiesc un hotel cu 2.561 camere, un centru de conferinţe de 120.000 metri pătraţi, un mall de 74.000 metri pătraţi, un muzeu, două teatre, 7 restaurante de lux şi un cazino. Minunea arhitecturală este, însa, alta: piscina Sky Park. Este cea mai lungă piscină “infinity edge” din lume, măsurând nu mai puţin de 150 metri. Piscinele infinity edge sunt acele construcţii ale căror margini dau senzaţia că, dincolo de ele, urmează un hău imens. E doar o senzaţie, înfricoşătoare ce-i drept, însă unică, după cum o descriu norocoşii care au experimentat-o. Nimeni nu poate cădea de la înălţime, asta este cert. Cei 1.424 de metri cubi de apă se află suspendaţi la 200 de metri înălţime, într-o piscină realizată în întregime din oţel inoxidabil, având patru puncte mobile de susţinere, ce permit ajustarea poziţiei faţă de turnuri în cazul unor mişcări ale pământului.
Tot la capitolul celebrităţi se regăseşte piscina Park Hyatt din Tokyo, celebră mai ales în urma filmului Lost in Translation. Aceasta este amplasată la etajul al 47-lea din hotel şi oferă o privelişte incredibilă asupra simbolului suprem japonez, muntele Fuji. Piscina e deschisă şi noaptea, când poate fi admirată panorama misteriosului şi cosmopolitanului Tokyo.
Ca o concluzie, deşi ce-ai putea scrie în afară de… interminabile semne de exclamare, mai trebuie precizat faptul că prima piscină din lume a fost construită pe locul unde astăzi se află Mohenjo-Daro, în Pakistan, săpată în mileniul al treilea înainte de Hristos. Piscina se numește Great Bath, are lungimea de 12 metri, lățimea de 7, este pavată cu cărămizi acoperite de un material asemănător cu smoala și este și acum funcțională.