Una din surprizele pregătite de organizatorii Zilelor Cartierului Fabric pentru timișorenii a fost vizitarea microhidrocentralei de pe Bega, aflată în administrarea societății Colterm, ale cărei porți au fost deschise publicului, în 26 și 27 iulie.

Surpriza nu a fost una mică, pentru cei care au fost curioși să vadă ce ascunde „castelul” de pe strada Uzinei. Apa de pe Bega produce energie electrică, de mai bine de o sută de ani.

Dar lucrurile interesante nu se opresc aici, după cum ne asigură Ana Olariu, angajată a Colterm: „Turbinele funcționeaza din 3 mai 1910. A fost prima hidrocentrală din țară cu turbine pe ax orizontal. Era una, la castelul Peleș, dar aceea era pe ax vertical. La Porțile de Fier avem același tip de hidrocentrală, numai că mult mai mare.”

Cele trei turbine sunt momentan oprite, nivelul apei de pe Bega fiind menținut scăzut de către Administrația Bazinală de apă Banat pentru lucrări de amenjare, dar acestea vor fi repornite curând, probabil în luna septembrie.

Clădirea în care se află sala motoarelor a fost proiectată de Laszlo Szekely, în stilul Secession. În interior, vizitatorul avizat observă imediat mozaicul și alte elemente decorative prezente și în celelalte clădiri industriale proiectate de Szekely în aceeași perioadă – uzina de apă a orașului (1914) și stația de epurare (1912) din Timișoara, ambele menținute de Aquatim în stare de conservare și deschise publicului cu ocazii speciale. De remarcat este și pasarela din lemn, de deasupra ecluzelor, refăcută după modelul celei originale. În curte este amenajat un mini-muzeu în aer liber, unde sunt expuse microturbine datând din jurul anului 1930. Una dintre acestea a funcționat pe Muntele Mic, fiind donată de Ion Epure, fostul meteorolog de la stația Țarcu, binecunoscut iubitorilor de munte și de schi din zonă.

Foto: Loredana Leordean, Veronika Bakos