Ce liant magic există între incendii, criminalistică, arhitectură și pictură?
Pictorul Andrei Moga deține secretul și ni-l devoalează complet!
La cei 29 de ani ai săi, ardelean în tot și toate, calm, deci, serios și scump la vorbă- în prima deschidere de conversație- Andrei Moga este un om fericit! Este fericit pentru că viața i-a fost prietenă bună, șansa i-a surâs, face ceea ce-a visat, în…aici e marea surpriză!, extrem de multe laturi profesionale care, teoretic cel puțin, n-au nici cea mai mică legătură.
Andrei Moga este pictor, pompier, inginer horticol, masterand în Chimie Criminalistică și student la Facultatea de Artă Plastică și Pictură. Lucrează la ISU Banat Timișoara – Detașamentul 2 Pompieri și este recunoscut printre colegi drept artistul unității!
Pictura face casă bună cu Andrei de când avea 12 ani. Părinții și bunicii au sesizat înclinația lui certă spre artă și l-au dus ucenic într-o familie de pictori din Beiuș. Stângaci doar în scriere, Andrei a descoperit tainele șevaletului și ale uleiurilor foarte repede, astfel că, la 13 ani, a avut prima expoziție personală, cu 40 de tablouri, la Cercul Militar Oradea. Legăturile cu această zonă nu sunt întâmplătoare, el provenind dintr-o familie de militari, fapt care i-a deschis, tot timpuriu, portofoliul artistic spre tematici de război, bătălii celebre sau scene de luptă clasice.
Andrei Moga admite că șansa lui a fost familia și întâlnirea cu pictura la momentul potrivit, în locul potrivit.
Surpriza vieții artistului ardelean vine dinspre…destinul familiei până la urmă, căci sângele apă nu se face. Făcând armata la arma Pompieri, Andrei realizează că și o astfel de meserie i-ar plăcea. Până la urmă cu ce încurcă salvarea de vieți omenești realizarea unui tablou, spre exemplu, cine știe chiar inspirat din realitatea dură în care și artiști și neartiști supraviețuiesc? Cu nimic!
„Munca mea de pompier nu se suprapune peste inspirația de artist. Am avut și am inspirație oricând. N-o măsor în ture de serviciu! Programul îmi permite și să merg la intervenții și să pictez. Legat de inspirație, mi-o iau de oriunde, dinspre oameni, imagini, momente, impresii, locuri, fețe, în general din tot ceea ce generează impact asupra oamenilor. Consider că arta nu se măsoară în unități de măsură clasice, ci în trăiri”.
În ceea ce privește lupta modernismului asupra clasicului, în pictură sau în artă la modul general, Andrei Moga rămâne adeptul categoric al celei de-a doua categorii poate și pentru că, așa cum ne-a declarat, în stilul clasic, ai perspectiva realizării unei proiecții fidele a ceea ce ți-ai propus să pictezi. În varianta modernă, pleci de la un punct și…nu se știe unde ajungi, ce adaugi și în ce se închide creația finală.
Cum poți trăi din ceea ce-ți place să faci?… “Din artă, la noi, e foarte greu să te descurci. Se cer compromisuri sau artizanat. Compromisurile ar fi acele situații în care ești nevoit să pictezi ceea ce îți solicită clientul, chiar dacă nu ești de acord cu tematica sau stilul impus. Am făcut și eu acest compromis, îl mai fac, pentru că știu că, altfel, nu mă pot descurca. Norocul este că mă desfășor, ulterior, în picturi care îmi lasă libertatea să creez așa cum visez”, ne-a mai declarat artistul.
Andrei Moga e sigur că fiecare om are un talent ascuns însă puțini au fericirea să-l descopere și să-l exploateze. Arta este un domeniu fascinant, în care noțiunea timpului se pierde și ce bine că e așa, în care te întâlnești zilnic cu oameni noi, în care nu te plictisești niciodată.
“Peste ani, mi-ar plăcea să-i aud pe vizitatorii diverselor expoziții de artă spunând parcă am mai văzut și auzit de numele Andrei Moga! Asta îmi doresc și sper să se realizeze acest vis “…
Andrei Moga merge, așadar, prin cariere profesionale deopotrivă frumoase și incitante, când cu colegii din ISU Banat Timișoara, să ajute oameni, când cu șevaletul, să ajute suflete, dornic să nu se oprească nici măcar aici, căci ce-ar fi monotonia pentru un artist dacă nu moarte sigură!
Aquatim SA este o companie cu deschidere majoră către frumos, astfel că inițiativa de-a-i găzdui expoziția de tablouri a venit firesc. Astfel, în holul sediului nostru central, din Piața 700, strada Gheorghe Lazăr nr 11 A, picturile lui Andrei Moga vor fi pregătite pentru toți cei care sunt curioși să le vadă și admire, de astăzi, 8 septembrie, între orele 8-15. Expoziția este cu vânzare.
Vă așteptăm cu interes, merită efortul!
Crenguța Radosav
Andrei Moga în…tușe statistice
1996-2000 – Absolvent al Liceului de Arte Plastice din Oradea (profilul desen; pictură)
2000-2004 – Absolvent al Colegiului Tehnic Ion Mincu Timișoara (Arhitectură-desenator tehnic)
2004-2009 – Absolvent al U.S.A.M.V.B.T secția Arhitectura Peisajului (ing. Horticol- Peisagist)
2009-2013 – Absolvent al U.S.H secția Drept și Administrație Publică
2013 – prezent Universitatea de Vest Timisoara secția Arte Plastice – Pictură
ALTE CURSURI ȘI REALIZĂRI PROFESIONALE
1997-1998 – Stagiu de ucenicie în tainele picturii în ulei urmate în orașul Beiuș, la o familie de pictori amatori (familia Marge)
1998 – Prima expoziție personală (la vârsta de 13 ani) – pictură în ulei pe pânză și lucrări de grafică la Casa Armatei, Oradea
1998-2000 – Membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori din Bihor
2000-2001 – Școala Populară de Arte Plastice din Oradea
2003-2004 – Membru al Școlii de Caricatură Ștefan Popa Popas Timisoara
-Diverse participări la Concursuri de Specialitate, desen, pictura dar și foto în Cadrul Ministerului de Interne
2012- prezent – Membru al Asociației Artiștilor Plastici ROMUL LADEA – Timișoara