Dacă podul de PET-uri al timișorenilor a spus, în felul lui, că locul PET-urilor nu este în apă, iată că un proiect ieșean ne spune acum că locul apei nu este în PET-uri! Apă fără plastic, un proiect în care este implicată și Apa Vital, compania de apă din Iași, lansat în luna august a acestui an, și-a propus să-i convingă pe ieșeni, și nu numai, să consume mai puțină apă îmbuteliată în PET-uri.

ApaVital este partener în acest proiect derulat de Asociaţia „Mai Bine”, colaborare cu Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi şi Wiron și care beneficiază de finanţare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Până în ianuarie 2015, proiectul și-a propus să atingă câteva obiective cheie, cum ar fi publicarea unui studiu comparativ privind costurile și beneficiile consumului de apă îmbuteliată față de apa de la robinet, dezvoltarea și lansarea unei campanii de informare și sporirea accesului ieșenilor la apă potabilă de calitate furnizată prin sistemul public.

Proiectul mizează pe participarea și implicarea comunitară, pe spiritul de voluntariat și se adresează în special tinerilor și adulților din mediul urban. Inițiatorii țintesc însă și spre mediul de afaceri, firmele putându-se alătura campaniei Apă fără Plastic în mai multe feluri. Cafenelele și restaurantele sunt invitate, de exemplu, să renunțe la apa din PET-uri în meniuri și să ofere gratuit lienților, apă de la robinet. Iar contribuțiile pentru renovarea sau instalarea cișmelelor publice sunt o altă modalitate de a spune nu apei îmbuletliate.

„ApaVital va sprijini acest proiect prin demersuri privind realizarea a cel puțin două cișmele noi cu apă potabilă, dar şi recondiționarea celor deja existente în Iași. În paralel vor avea loc sesiuni informative în 10 licee ieșene, unde instituţiile de învăţământ sunt invitate să participe”. precizează Răzvan Manolache, șeful Biroului Relații publice de la ApaVital.

Se estimează că circa 10.000 persoane vor beneficia de realizările acestui proiect.

Foto: Plastic bottle ceiling, www.flickr.com/photos/madaboutcows