Las Vegas! Orașul mult râvnitului vis american, ținta muritorilor de rând avizi de lumină și spectacol, locul de pierzanie… sufletească și financiară, refugiul milionarilor și al celor care chiar au avut noroc în viață! Așa ar defini și un neinițiat și un fin cunoscător al realității de peste Ocean mirajul Marelui Oraș din nu mai puțin fascinantul deșert Nevada.

Mai puțin cunoscute însă sunt detaliile ce țin de funcționarea acestei urbe, situată în plină întindere de nisip și piatră, deci într-o serioasă ecuație a crizei de apă. După o veritabilă explozie demografică, pre criza americană, Las Vegas a ajuns, acum, în fața unei probleme majore: scăderea nivelului apei din Lacul Mead, cel care aprovizionează orașul gigant. Măsura imediată luată de aministrația locală? Instituirea unui for nou, numit Poliția Apei.

Pierderile de apă din deșertul hollywoodian sunt sancționate drastic

Water Police așadar are menirea de-a ține sub control consumul aberant de apă  din cartierele rezidențiale. „Încercăm să schimbăm obiceiurile oamenilor. Patrulăm zi de zi și sesizăm neregulile. Spre exemplu sunt mulți care udă gazonul în exces, ba chiar lasă stropitorile pornite o zi întreagă. Faptul că plătesc facturi de apă uriașe nu e suficient, e nevoie de atenție sporită la acest capitol“, așa sună declarația unui polițist al apei din Vegas, care-și ia rolul extrem de serios, conștient fiind că apa este, din păcate, o resursă epuizabilă.

Municipalitatea a venit și cu un mod interesant de a-și motiva oamenii: fiecare locuitor primește 1,5 dolari pe fiecare acru de iarbă transformat în peisaj tip deșert! De ce? Pentru că Las Vegas nu-și mai poate permite luxul să irosească apa pe gazon, ozon și verdeață…

Polițiștii apei mai întâmpină și rezistență din acest punct de vedere, pentru că unii nu-și imaginează suprafața aferentă casei sau vilei fără gazon, însă campania continuă cu aceeași determinare, specifică americanilor. Iar rezultatele se văd: Las Vegas nu pare, din nicio perspectivă, un oraș înfrânt. Dimpotrivă!