Ce bucurie mai mare pentru unii dintre noi, mici, mijlocii sau mari, în această perioadă, dacă nu apropiata sosire a … Marelui Alb, în orice formă și manifestare, nea, ghețuș, lunecuș, derdeluș, ger! Dacă la întregul tablou adăugăm și clinchetul clopoțeilor ce însoțesc de mii de ani Sărbătorile de iarnă, efectul magic al lunii de… foc e garantat. Asta pentru cei care n-au responsabilități prea mari în gestionarea acestei perioade extrem de agitate. Căci există și o categorie aparte, de sex feminin evident!, implicată sută la sută în tot ceea ce înseamnă arome, gusturi fine, mirosuri îmbietoare, atmosferă de sărbătoare. Cin’ să fie? Noi!!! Că ne place au ba, că avem chef sau nu, odată ce decembrie bate în geam intrăm cu nasul în rețete, cărți de bucate sau site-uri specializate pentru a ne desăvârși ca gospodine veritabile, căci doar odată e Crăciunul!
Pentru că femeile sunt solidare până și în gastronomie, am decis să vă întindem o mână de ajutor, propunându-vă un deliciu inedit, tocmai bun pentru o masă plină de bucurie și lumină.
TORT COȘ CU TRANDAFIRI
www.caietulcuretete.ro
Tortul inedit pare complicat de realizat la prima vedere, însă, odată urmați pașii, respectate dozajele și mânuite decorațiunile dulci, sub formă de trandafiri, “epopeea” se scrie facil. Blatul este unul pufos, crema este de unt cu lămâie iar trandafirii din plastelina de ciocolată!
Ingrediente
pentru blat: 6 ouă, 200 grame de zahăr, 200 grame de făină, 1 praf copt, 1 esență de vanilie
pentru cremă: 250 grame de unt, 200 grame de zahăr, 3 gălbenușuri, zeama de la jumătate de lămâie, 1 lingura esență de lămâie
pentru sirop : 200 ml de apă, 3 linguri de zahăr, 1 lingură extract de vanilie
pentru glazură: 100 grame ciocolată amăruie, 50 ml frișcă lichidă
pentru plastelina de ciocolată: 200 grame de ciocolată neagră, 100 grame miere artificială
pentru decor: frunzulițe de mentă
Mod de preparare
Pasul 1: Batem ouăle cu zahărul până ce compoziția devine cremoasă. Adăugăm făina și praful de copt. Omogenizăm. Punem aluatul în forma unsă în prealabil cu unt.
Dăm la cuptor, la foc mediu, până se rumenește.
Pasul 2. Pentru cremă, batem untul până devine spumă, adăugăm treptat zahărul pudră și zeama de lămâie, mixăm până devine cremos.
Pasul 3. Gălbenușurile, împreună cu 3 linguri de zahăr pudră, le punem pe baie de aburi și le amestecăm cu o lingură de lemn până se îngroașă, devenind o cremă. Trebuie amestecat non stop, pentru a nu avea surpriza că s-au transformat în omletă.
Pasul 4. Crema de gălbenușuri, odată făcută, se adaugă peste untul bătut spumă. Punem și esența de lămâie.
Pasul 5. Răsturnăm blatul pe un platou. Îl tăiem în trei.
Pasul 6. Siropul: Punem într-un vas apă și adăugăm o lingură extract de vanilie și 3 linguri zahăr. Dăm câteva clocote și, după ce se răcește, însiropăm blatul.
Pasul 7. Punem primul blat pe un platou, însiropăm, apoi punem un strat de cremă. Continuăm până la ultimul blat. Punem câteva linguri de cremă și realizăm bordura tortului.
Pasul 8. Glazura. Topim ciocolata cu frișcă lichidă la bain marie și glazurăm tortul.
Pasul 9. Plastelina de ciocolată. Mierea trebuie sa fie artificial! Topim ciocolata amăruie la bain marie, apoi adăugăm mierea. Amestecăm până devine o bilă pe care, ulterior, o frământăm foarte bine până iese tot excesul de grăsime. Punem într-o folie alimentară si o lăsăm la frigider peste noapte.
Pasul 10. Trandafirii. Scoatem plastelina și începem s-o modelăm. În prima fază, realizăm două rulouri pe care le împletim pentru a realiza toarta coșului. Le punem pe un platou și le dăm la rece.
Pentru trandafirași, facem biluțe mici pe care le punem pe o folie. Punem deasupra o altă folie și le intindem în foițe subțiri cu un sucitor. Scoatem folia de deasupra. Dacă sunt prea moi și nu se desprind ușor, îi băgăm câteva secunde în congelator. Facem apoi un con pe care îl infigem într-o scobitoare . Montăm petalele în jurul conului, astfel încât să ne apropiem de forma unui trandafir. Marginile petalelor le răsucim ușor în jos. Pe măsură ce-i realizăm, îi înfigem într-o bucată de polistiren și îi dăm la rece. În final, montăm toarta coșului și punem trandafirașii în el. Decorăm cu frunzulițe de mentă. Păstrăm la rece până în momentul servirii. Tortul festiv poate fi executat în ce culori vrem și poate fi montat în viziunea proprie a fiecărei… creatoare.
Sărbători fericite!