Nu întotdeauna când la robinet curge apă de culoare ruginie, compania de apă este cea responsabilă. Dar, pentru că sănătatea și siguranța consumatorilor este responsabilitatea numărul unu a unei companii de apă, aducem în rândurile următoare mai multe informații despre cauzele care duc la apariția apei murdare la robinet și ce trebuie făcut când vă confruntați cu această problemă.
Creșterea turbidității, parametrul care exprimă în cifre „transparența” apei, nu este neapărat asociată cu modificarea altor parametri de calitate. Este foarte posbil, așadar, ca apa să nu fie periculoasă pentru sănătate, chiar dacă arată rău. Cu toate acestea, recomandările Aquatim sunt clare – nu consumați o astfel de apă, nu o folosiți la spălatul rufelor, vaselor, la gătit etc și lăsați robinetul deschis până când situația revine la normal.
Este important să anunțați cât mai curând compania de apă pentru ca salariații acesteia să poată verifica situația la fața locului și să ia măsurile de corectare, dacă este problemă este pe rețeaua publică de alimentare cu apă.
Conductele din oțel și intervențiile pe rețea, „vinovate” de colorarea apei
Apa care iese din stațiile de tratare este sigură, în mod garantat, și aceasta pentru că toate companiile de apă testează, în fiecare zi, apa pe care o pompează în conducte, înainte ca aceasta să ajungă la robinetele consumatorilor. Montorizarea calității apei este nu numai o chestiune foarte serioasă, ci și o obligație legală pe care Aquatim, ca și alte societăți de profil, trebuie să o îndeplinească dacă vrea să funcționeze. În Timișoara, laboratorul Aquatim, acreditat de RENAR, organismul național de resort, face peste 200 de analize ale apei potabile zilnic.
Zecile sau sutele de kilometri de conducte subterane care formează o rețea de alimentare cu apă a unei localități necesită de asemenea, zilnic, întreținere. Defecte apar tot timpul și atunci când se lucrează la remedierea lor, se închid și deschid vane, ceea ce duce la schimbarea sensurilor de curgere în rețea. La conductele din oțel, este posibil ca schimbarea sensurilor și a vitezelor de curgere a apei să antreneze particule depuse pe interiorul acestora, în general oxizi de fier, care dau o culoare maronie apei. Acest lucru se mai poate întâmpla și atunci când sunt puse în funcțiune conducte noi de apă. De aceea, întotdeauna după reparații, înlocuirea sau conectarea unor tronsoane noi de rețea, se fac spălări ale conductelor.
De ce la bloc situația poate fi mai… „tulbure”?
Dacă compania de apă are cunoștință despre toate lucrările din rețeaua pe care o are în administrare și informează consumatorii despre locul și data intervențiilor și riscul apariției de apă murdară la robinet, acest lucru nu mai este valabil pentru rețelele interioare ale imobilelor. Compania de apă nu intervine pe rețelele interioare și nici nu are cunoștință de posibilele lucrări care se desfășoară în clădirile respective.
La bloc și în special în clădirile vechi, de cele mai multe ori când se lucrează într-un apartament la instalația de apă și se fac manevre de închidere și deschidere pe o „coloană” de apă, toate apartamentele învecinate care își iau apa din conducta respectivă pot fi afectate. Instalațiile de hidroforizare, al căror rol este de a crește presiunea apei la etajele superioare ale blocurilor, pot de asemenea duce la tulburarea apei, dacă nu sunt prevăzute cu vas de acumulare, tocmai din cauza variațiilor mari de presiune și debit în instalații. O altă problemă specifică blocurilor este amestecarea apăi reci cu cea caldă în rețele.
De aceea, dacă locuiți la bloc și la robinet nu curge apă sau curge apă tulbure, poate primul lucru care ar trebui să-l faceți este să verificați cu administratorul clădirii dacă se lucrează la instalațiile de apă. În orice caz, dacă aveți un instalator care lucrează la dumneavoastră în apartament, asigurați-vă că v-ați anunțat vecinii sau administratorul!
Ce măsuri ia Aquatim pentru ca apa din rețea să fie curată
Spălarea conductelor se face și preventiv, în cadrul programului regulat de mentenanță a rețelelor, pentru a evita formarea și acumularea depunerilor în interiorul conductelor.
Investiţiile făcute de Aquatim pentru modernizarea sistemului de distribuţie urmăresc înlocuirea conductelor vechi din oţel sau alte materiale neperformante, cu unele din materiale fiabile, cum ar fi polietilena de densitate mare, poliesterul armat cu fibră de sticlă etc. Astfel de conducte au o durată minimă de viaţă garantată de 50 de ani, nu modifică calităţile fizico-chimice ale apei şi elimină riscul apariţiei intervenţiilor.