China  găzduiește, de la începutul lunii ianuarie, ediția cu numărul rotund, 30, al celui mai mare festival de construcții și sculpturi în gheață. În nordul țării, la Harbin, își duc deja viața scurtă, dar strălucitoare, niște veritabile opere de artă, realizate de oameni dăruiți și talentați din toată lumea. Gheața și numai gheața este materia primă a sculptorilor, de aici și admirația imensă a vizitatorilor, odată ce astfel de artiști își pun sufletul într-un demers pe cât de titanic pe atât de efemer.

Principala atracție a festivalului este o replică de 46 de metri a bisericii Hallgrimskirja din Islanda, pentru care s-au folosit 12.000 de metri cubi de gheață. Nici alte sculpturi nu sunt mai prejos în frumusețe și impact, cum ar fi clădirea simbol al New York-ului, Empire State Building, sau Colosseumul Romei. Atmosfera este incredibilă, iluminarea statuilor este senzațională! Blocurile masive de gheață provin din râul Songhua.

Festivalul gheții din China a creat, din nou, minuni efemere

Pentru că nu este o ediție oarecare, administratorii tărâmului de vis i-au lăsat pe vizitatori să pătrundă în miezul evenimentelor, să vadă efectiv cum se sculptează și cum prind viață operele de artă. Oamenii n-au pierdut ocazia să se pozeze în faţa impresionantelor construcţii şi să coboare pe cel mai lung tobogan de gheaţă din istoria festivalului, cu o lungime de 240 de metri.

Oraşul Harbin a fost întemeiat cu mai bine de un secol în urmă de colonişti ruşi şi, la început, festivalul era dominat de palate şi biserici în stil rusesc. Acum, aici, pot fi văzute reproduceri în gheaţă de moschei, diverse temple sau monumente celebre.

Harbin este unul dintre cele mai reci locuri din China, cu temperaturi de până la – 35 de grade Celsius.  Pentru ediția din acest an a festivalului gheții, autoritățile chineze au cheltuit 19 milioane de dolari. A fost nevoie de aproape 3 săptămâni și 15 mii de oameni talentați pentru ca toate sculpturile să fie gata la timp. Cu o înălțime de peste 3 metri, sculpturile atent finisate se întind pe o suprafață de 600 de mii de metri pătrați. O noapte pe acest tărâm ireal costă 50 de dolari.