În martie, la Aquatim s-a dat startul activităților educative. Societatea a încheiat parteneriate cu șase școli timișorene, în urma cărora circa 260 de elevi au participat la lecții interactive, în cadrul unui nou program educațional marca Aquatim, Amicii Apei. Subiectul a fost, evident, apa despre care elevi de la ciclul primar și gimnazial au aflat, de la salariații Aquatim, o serie de noutăți interesante. Obiectivul programului a fost de a contribui la educația ecologică a tinerilor, de a-i informa asupra calității apei potabile, importanței evitării poluării canalizării și investițiilor de mediu făcute de Aquatim.

Amicii Apei a demarat, la începutul lunii martie, la clasele pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 18, unde mascotele Robi și Clara i-au fascinat pe cei mici, dezvăluindu-le câte puțin din tainele apei de la robinet. Procesul de tratare a apei a fost deslușit apoi și de elevii claselor a IV-a, de la Școala generală nr. 24 și de la Eco-Școala generală nr. 16. Curiozitatea și dorința de cunoaștere a celor mici a fost răsplătită cu jocuri și surprize plăcute.

Ideea de competiție a stat la baza lecției interactive de la una dintre clasele a V-a a Școlii Generale nr. 25. Echipele înscrise în cursă, Pirații din Caraibe, Moby Dick și Monstrul din Loch Ness, au trecut cu succes toate probele, răspunzând la întrebările: unde este apa, care este drumul apei și ce (nu) aruncăm în toaletă… Și uite așa, toată lumea a aflat cum e cu circuitul apei în natură, de unde vine apa de la robinet și unde se duce cea din canalizare și alte lucruri interesante… La sfârșit, toți au fost câștigători, pentru că s-au întrecut pe ei înșiși și pentru că știu acum mai multe despre apă și orașul în care locuiesc.

Amicii apei, de la IRIS

La Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, cuvântul de ordine a fost împreună. Împreună, și mai mari și mai mici, am ascultat zgomotele pe care le asociem cu apa: valurile, pescărușii, pompele, oala care fierbe, bulele suflate cu paiul în pahar etc… și împreună am găsit tot atâtea, ba chiar mai multe locuri unde există apă!

Elevii claselor pregătitoare, a II-a și a III-a de la Liceul Special Teoretic Iris au descoperit, așadar, că apa este… peste tot, în natură, în orașe, în corpul omenesc, în hrană… Apoi am aflat și care-i povestea cu apa de la robinet și am trasat, împreună, circuitul apei în natură… Cu toții au meritat din plin titlul de „amicii apei”, pentru că iubesc apa și știu atât de multe lucruri despre ea!

Grupul amicilor apei din clasele a VI-a și a VII-a de la Iris a fost, indiscutabil, de nota 10. Andrei și-a convins imediat colegii că „până și în masa asta este apă, pentru că e din copac și copacul crește cu apă…”, iar Theodor, un mare fan al apei, s-a dovedit a fi și un mic specialist în pompe. Copiii care au vizitat anul trecut stația de tratare Bega le-au explicat colegilor ce se întâmplă la uzina de apă.

La reușita lecțiilor au contribuit învățătorii și profesorii de la Iris și Palatul Copiilor – Teodora Anghel, Floare Bîgu, Dorin Brăileanu, Liliana Nacev, Adriana Nedelcu, Amelia Roman, Marika Turcu, Voichița Văduva, Veronika Bakos, Carmen Hudișteanu, Liliana Babă și Dina Moise.