Recent, o știre de senzație a făcut înconjurul mapamondului, pentru că se vorbea despre nici mai mult nici mai puțin decât apariția unui ditamai orașul…pe un nor! Evenimentul s-a produs în Nigeria și a fost un șoc pentru cei care au asistat la…minune. Martorii au descris cu lux de amănunte apariția orașului gigant pe cer, suspendat pe un aparat de zbor imens, lung de câțiva kilometri! Un localnic povestea că “dintr-o dată, la orizont, a apărut o lumină foarte puternică, asemănătoare cu cea a Soarelui. Apoi s-a văzut minunea, care părea o navă zburătoare pe care existau case, blocuri şi numeroase turnuri”.
Fantezie sau nu, strategie sau balon de săpun, cazul deschide calea unor discuții întregi pe tematica aparițiilor misterioase, a civilizațiilor extraterestre sau a găsirii unor soluții universale de trai în comun cu ceea ce ne este necunoscut și, pe alocuri, atât de aproape. În egală măsură, oamenii de știință sunt interesați de asigurarea pe viață a vieții! În caz de cataclisme sau…apocalipse, cercetătorii, îndeosebi cei niponi, au în spate ani întregi de studii pe această temă. Potrivit acestora, în viitorul apropiat, omenirea ar putea să opteze pentru colonizarea oceanelor și nu a spațiului, cu ajutorul unor orașe plutitoare. Această Atlantidă modernă, sub forma unei sfere imense, cu diametrul de 500 de metri, ar putea găzdui peste 5000 de oameni. Sfera ar avea de toate: hoteluri, care, birouri, laboratoare, centre comerciale. Directorii mai multor firme de construcții japoneze susțin că aceste globuri imense din beton și materiale transparente vor pluti liniștite în ocean, ba chiar ar putea fi complet acoperite de apă, în zilele cu vreme rea, putând fi coborâte până la 4000 de metri.
Inginerii minune ai firmei Shimizu nu se opresc aici. Ei susțin că oamenii viitorului vor putea folosi microorganisme, denumite metanogene, pentru a transforma dioxidul de carbon capturat la suprafață în metan. Energia ar urma să fie produsă prin analiza termică între fundul oceanului și suprafața acestuia. Proiectul este pe terminate, valoarea lui se ridică la 20 de miliarde de euro, iar întreaga tehnologie ar putea fi disponibilă pe piață până în anul 2030. Conceptul futurist a fost gestionat de numeroase organizații, cercetători ai Universității din Tokyo și ai Agenției japoneze pentru științe și tehnologii maritime. Proiectul, marca Shimizu, este definit drept a treia nebunie arhitecturală, după proiectul unui megalopolis verde flotant și cel al unui inel de energie solară în jurul Lunii, pentru a alimenta Terra.
Ferite de ochii prea curioși ai nespecialiștilor, demersurile științifice insistente făcute în universități din lumea întreagă sunt justificate până la urmă, căci, nu-i așa? bătălia pentru viață merită să fie…nemuritoare!