21 de echipe de la companii de apă din ţară s-au întrecut în 13-14 mai, la cea de-a opta ediţie a concursului Detecţia Pierderilor de Apă, organizat de Asociaţia Română a Apei, prin Centrul de formare şi perfecţionare profesională în domeniul apei. Apaserv Satu Mare, câştigătoarea ediţiei de anul precedent, a fost gazda concursului, devenit deja o tradiție pentru companiile românești din domeniul apei și canalizării.
Există un amănunt interesant legat de prezenta ediție a manifestării, și anume faptul că prima ediție a avut loc tot aici, în anul 2008. Iniţiatorul acestui concurs, Gheorghe Sava, director tehnic în acea perioadă la compania Apaserv din Satu Mare povestește cum s-a întâmplat: „În 2008, când am avut ideea acestui concurs național, eram la Sibiu, la un workshop dedicat pierderilor de apă, susţinut de Andy Bowden din Anglia… Împreună cu domnul Vasile Ciomoş, preşedinte al Asociaţiei Române a Apei în acea vreme, am pus bazele acestui proiect, care se pare că a avut un real succes, fiind printre puţinele sau singurul de acest fel din Europa. Domnul Ciomoş, mereu receptiv la idei noi, a propus imediat organizarea lui la Satu Mare, dânsul implicându-se în popularizarea şi organizarea anuală a acestui eveniment.”
Concursul a constat inițial în două probe – prezentarea strategiei de reducere a pierderilor de apă şi o probă practică, pe teren, de identificare a defectelor pe trei tronsoane, după cum explică Gheorghe Sava. De la ediția din 2008, a rămas obiceiul ca societății câștigătoare să îi revină rolul de gazdă a concursului la următoarea ediție. Și astfel s-a întors concursul la Satu Mare, după 8 ani.
Ce a adus nou ediția 2015
Noutăţile acestei ediţii au constat în utilizarea pe anumite tronsoane a două aparate de tip microfon de sol, posibilitatea de a măsura distanţa la care se localizează defectul de la un punct intermediar, pentru a minimiza eroarea masurătorii, și prezența poliţiei locale la locul de desfăşurare a probelor, pentru dirijarea circulaţiei. O noutate neplanificată a fost ploaia, care a îngreunat ascultarea.
Pe cele patru tronsoane fiecare echipaj a avut la dispoziţie 30 de minute pentru a identifica pierderi. Au existat, şi de această dată, puncte care indicau pierderi şi care s-au dovedit a fi zgomote oarbe. Fiecare echipaj a fost punctat şi depunctat în funcţie de rezultatele indicate. Potrivit preşedintelui Comisiei Tehnice ARA, Ioan Bica, competiţia a fost destul de dificilă, însă echipele înscrise în concurs s-au descurcat destul de bine. „Această competiţie este benefică pentru toţi şi ne ajută să învăţăm unii de la alţii. Într-un fel, toţi suntem câştigători. Însă trebuie să facem o ierarhie, iar misiunea juriului a fost foarte dificilă pentru că toate echipele au fost bine pregătite. Juriul a depunctat lucrurile greşite şi a punctat cele bine făcute. Competiţia de la Satu Mare a fost bine organizată şi mulţumim organizatorilor”, a mai precizat Ioan Bica, în deschiderea festivităţii de premiere.
Și trofeul merge la …
Dacă ar fi să ne uităm doar la clasamentul final, am rămâne cu falsa impresie că acest duel a fost adjudecat. În realitate, fiecare participant are ceva de câştigat din această competiție, are posibilitatea de a se autoevalua, de a înţelege situaţiile specifice avariilor identificate sau neidentificate.
Câştigătorii acestei ediţii au fost Răzvan Vaida, Marinel Balica, Mircea Rusu şi Alexandru Balea de la Compania de apă Someş, urmați îndeaproape de echipa Aquatim, câștigătoare a primei ediții de la Satu Mare, din 2008. Pe locul trei, la egalitate de puncte, au fost echipele din Bistriţa şi Botoşani. Cum diferenţa înseamnă, de cele mai multe ori, câțiva centimetri, este corect să spunem că fiecare concurent merită felicitări!
Anul viitor, clujenii vor fi gazda evenimentului, şi cu această ocazie propun ca acest concurs să poarte numele de VASILE CIOMOŞ în amintirea celui, care alături de domnul Gheorghe Sava iniţiatorul acestui concurs, a făcut atât de popular şi de asteptat acest eveniment.
Nassim Nicholas Taleb, Lebăda neagră: „De câte ori văd un tricou cu poza lui Einstein, nu mă pot abţine să nu ma gândesc la Poincare. Einstein merită plecăciunile noastre, dar i-a aruncat în umbră pe mulţi alţii. În conştiinţa noastră, este foarte puţin spaţiu, e un loc în care câştigătorul ia totul.”