O echipă a Secției exploatare canal din cadrul Stației de Epurare Stan Vidrighin Timișoara a participat, între 20 și 24 aprilie, la Munchen, la un schimb de experiență foarte interesant și util, pe o tematică vastă: tehnici de control și măsură, inspecții video, stații de pompare, mentenanță corectivă a căminelor de canalizare.

Trainerii germani au prezentat particularitățile sistemului de canalizare din Munchen, au oferit detalii despre organizarea secțiilor de inspecție video, curățare, întreținere și, ceea ce a fost extraordinar, i-au invitat pe partenerii timișoreni, în teren, să vadă cum muncește o echipă de inspecție din Munchen. Reprezentanții Aquatim, Valentin Vlaicu și Samuel Mîrza, au văzut în detaliu și mașinile de inspecție, echipamentele din dotare, organizarea efectivă a unui asemenea front de lucru.

În Munchen există 2500 de kilometri de rețea și patru astfel de mașini. Pentru partea de curățare a canalului, nemții au alte nouă mașini speciale. Toate căminele de canalizare sunt dotate cu coșuri de reținere a materialelor grosiere – nisip, pietriș – fapt care generează o curățire a rețelei de canalizare mult mai facilă și eficientă.

Reprezentanții companiei de apă și canal au vizitat stații de pompare, au ajuns chiar și la cel mai mare bazin de retenție pentru apele pluviale din Europa, iar punctul de maxim interes a vizat exercițiul de inspecție video. “În Germania, inspecția dar și partea de curățire efectivă se coordonează și centralizează ulterior pe baza sistemului GIS. Baza de date ce strânge toate informațiile obținute în teren este conectată permanent la serverul GIS, astfel că, la o simplă vizualizare a unui tronson de canalizare de pe o stradă, poți vedea imediat tot istoricul acelui tronson, cu detaliile aferente – când s-a reabilitat, când s-a curățat, când s-a inspectat“, ne-a declarat Valentin Vlaicu, întors de la Munchen cu impresii mai mult decât pozitive.

Realitatea este că și Stația de Epurare Stan Vidrighin Timișoara stă extrem de bine la capitolul modernizare și dotare, personalul este unul foarte calificat, astfel că întâlnirea româno-germană a fost un bun prilej pentru discuții și schimburi de idei, la un nivel profesional de top!