Forumul Regional Dunăre-Europa de Est 2016, sau, pe scurt, ExpoApa, eveniment organizat de Asociația Română a Apei în perioada 16-18 mai, la București, a adus în atenţia participanţilor informaţii de actualitate privind sectorul internațional al apei. Agenda evenimentului a cuprins o conferinţă internaţională pe tema managementului nămolurilor din stațiile de epurare, o expoziţie de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XVIII-a ediţie, seminarii, workshopuri și dezbateri, în care vizitatorii și participanții au avut ocazia să interacționeze, să schimbe idei și să inițieze legături pentru viitoare parteneriate sau colaborări.

În zona expozițională, Aquatim a stat alături de Fundația Aquademica, punând la dispoziția publicului informații despre realizările și planurile de viitor ale celor două organizații. Alăturarea nu a fost una întâmplătoare. Implicarea Aquatim, ca membru fondator, în Fundația româno-germană Aquademica, arată importanța acordată de societatea timișeană de apă și canalizare resurselor umane și dezvoltării profesionale. Formarea angajaților din cadrul companiilor de apă trebuie să fie una continuă și axată pe cunoașterea tehnologiilor și metodelor de protecție a mediului. Specifică Aquademica este punerea accentului pe aspectele concrete, de transfer a bunelor practici, validate de partenerii germani ai fundației sau aplicate deja, cu succes, în domeniu.

Seminarul dedicat Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, organizat în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, a adus operatorilor regionali de apă și canalizare clarificări suplimentare privind proiectele de modernizare a infrastructurii specifice domeniului. Directorul general al Aquatim, dr. ing. Ilie Vlaicu, a făcut parte din echipa de coordonare a seminarului POIM, care a fost în centrul atenției reprezentanților instituționali participanți la ExpoApa.

Un alt punct de atracţie al ExpoApa a fost workshopul economic regional, cu tema Tarifele pentru serviciile de apă şi suportabilitatea, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialiști pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei. Obiectivul acestuia a fost să susțină operatorii serviciilor de apă din Europa de Est în efortul lor de a-și crește capacitatea financiară necesară asigurării de servicii mai bune pentru consumatori, în condițiile menținerii suportabilității, prin intermediul tarifelor practicate și prin mecanismele de protejare a beneficiarilor cu venituri reduse.

Forumul s-a adresat tuturor profesioniştilor din domeniul apei, începând cu specialiştii din cadrul companiilor de apă, continuând cu autorităţile publice și administratorii resurselor de apă, reprezentanți ai mediului academic şi de cercetare, producători şi distribuitorii de soluţii specializate şi terminând cu publicul larg. „Evenimentul a atras peste 2.100 de vizitatori, în cele trei zile. Au participat, cu standuri, 80 de companii, din România, Germania, Austria, Spania, Italia, Polonia, Cehia, Danemarca, Ungaria, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și Turcia”, a precizat Eduard Stan, coordonator ExpoApa.

În ceea ce privește temele manifestărilor din cadrul forumului, acestea s-au aliniat tendinţelor internaţionale, într-un context larg, explicat punctual de Eduard Stan: „Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă – Orizont 2030, care prevede printr-unul din obiectivele sale asigurarea accesului la apă potabilă şi canalizare pentru toţi locuitorii planetei până în anul 2030, Conferinţa de la Paris dedicată schimbărilor climatice, angajamentele Uniunii Europene privind economia circulară, și, nu în ultimul rând, tema de anul acesta a Zilei Internaţionale a Apei, Apa şi locurile de muncă, au fost toate aspecte abordate sau luate ca repere în cadrul tematicilor dezbătute de forum.”