Desprinse, parcă, din filmele SF, cu o “geografie” inedită, ce-ţi poate da, la propriu, palpitaţii, imaginile unice din România, cu lacul Vida, fac înconjurul ţării şi stârnesc o mare curiozitate. Imensul vârtej din întinderea verde este, în fapt, un deversor tip pâlnie, construit pe barajul existent, tocmai în 1967. Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod, initial pentru minele care extrăgeau bauxită, printr-un baraj de anrocamente de 10 metri înălţime. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un astfel de deversor interesant, ce a stârnit mirarea curioşilor. Greu de privit, şi mai greu de construit…dar, ce să vezi, în anii 60 se putea?!
Minunea ascunsă a Bihorului, după cum a fost numită, lacul cu vârtej şi apă ca-n poveşti sau… la tropice poate fi vizitat oricând de către cei care ştiu unde să-l caute. Lacul Vida este situat în apropiere de satul Luncasprie, comuna Dobreşti, jud. Bihor.
Deversorul pâlnie este, cert, atracţia zonei şi probabil unul dintre principalele motive pentru care întreaga zonă capătă un aer desprins din filmele cu nave spaţiale şi extratereştri. În plus, pădurea deasă ce înconjoară Lacul Vida creează, în fiecare anotimp, un peisaj fascinant reflectat pe suprafaţa de 6 hectare a lacului, în care se oglindeşte pădurea ce străjuieşte lacul, făcându-l să genereze, în funcţie de anotimp, imagini extraordinare, de National Geographic. Lungimea lacului este de aproximativ 2 km, pe malul acestuia existând, şi în prezent, un drum forestier de unde poate fi admirat întreg peisajul.
Culoarea exotică a apei contribuie la farmecul aparte al zonei. La aceasta se adaugă stâncile impresionante din împrejurimi şi cele aproximativ 300 de peşteri nemarcate, o mină de aur pentru turiştii curioşi şi dornici de drumeţii interesante.
Prin realizarea acestui baraj, s-a reuşit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apă. Odată cu închiderea minelor, lacul a ajuns în patrimoniul autorităţilor locale, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să profite de frumuseţea locului.
În concluzie, vă puteţi planifica, de acum, viitoarea vacanţă de vară, în zona minunată a Bihorului, pentru a nu rata priveliştea, unică în România, a unei…minuni, de ce nu?!