„Explorând jucăuș lumea apei” este deviza Muzeului Apei din Berlin, care oferă copiilor posibilitatea de a învăța, într-o modalitate atractivă, despre unul dintre cele cinci elemente esențiale ale vieții: APA.

An de an, după un program bine stabilit, o mulțime de preșcolari și școlari se familiarizează cu numeroasele proprietăți ale apei, prin intermediul atelierelor din cadrul muzeului.

Astfel, la Atelierul apei, deschis numai pe timp de vară, pe terenul școlii de grădinărit din Berlin-Wilmersdorf, se află Schela apei – locul unde copiii pot să observe un ciclu de transport al apei prin furtune, jgheaburi și conducte. Traseul apei este o altă provocare. Aici copiii întâlnesc diferite obiecte și instalații ce utilizează în mod diferit apa, precum balanța cu apă, mașina de spălat mâinile, orga cu sticle de apă și un model al șurubului lui Arhimede. Atelierul inventatorului pune la dispoziția micilor meșteri materiale cu care pot construi vaporașe, plute, termometre, ceasuri de apă și mici mori de apă.

La finalul vizitei, organizatorii discută cu copiii pe tema apei, aceștia fiind încurajați să pună întrebări, să exploreze și chiar să realizeze mici proiecte de cercetare.

Pentru cei care nu au posibilitatea să se deplaseze la Atelierul apei din Berlin, organizatorii pun la dispoziția grădinițelor și școlilor interesate Apa-mobilul, un dispozitiv mobil pentru joacă și experimentare.

Muzeul Apei din Berlin este o inițiativă pusă în practică de un ONG, Asociația Muzeul Apei, care a reușit să atragă de partea sa, în acest proiect, numeroși sponsori și parteneri, de la firme private până la fundații și administrația locală. Celebrul retailer de mobilier IKEA este, spre exemplu, prin fundația sa, unul din fondatorii Atelierului Apei. Muzeul se susține financiar și prin propria activitate, din taxele percepute vizitatorilor și închirierea spațiilor pentru activități recreative destinate copiilor.