Ca în fiecare an, Aquatim transmite clienţilor câteva recomandări utile de pregătire a instalaţiilor de apă pentru iarnă. Înghețarea apei în țevi poate duce la fisurarea acestora, iar pe timp de iarnă, intervențiile pentru reparații sunt mai dificile. În ceea ce privește contoarele de apă, neajunsurile sunt mai mari și îi vizează direct pe clienți. Aceștia vor suporta costurile de înlocuire a unui contor care s-a spart din cauza îngheţului, nefiind protejat corespunzător.
Instalaţiile de apă montate în cămine sunt, în principiu, ferite de îngheț. Dacă instalaţiile nu se găsesc în astfel de cămine, ele trebuie protejate cu materiale termoizolante. Spre exemplu, contoarele din subsolurile blocurilor sau robinetele din curţi ar trebui protejate, pe perioada iernii, împotriva înghețului. Recomandarea Aquatim este ca instalaţiile de stropit din curţi şi grădini, fântânile decorative sau piscinele să fie golite în sezonul rece.
Curățenia de toamnă din curte și grădină ar trebui să includă și instalațiile de apă. Atât interiorul căminelor de apă sau de canalizare, cât și capacele şi ramele acestora trebuie curăţate de praf, pământ sau moloz. Sub capacele din tablă este indicat să se pună o folie din plastic. Robinetele din căminele contoarelor care închid traseul, dinspre reţeaua interoară, trebuie verificate, reparate sau înlocuite, acolo unde este cazul.
Compania de apă a făcut, de asemenea, pregătiri pentru sezonul rece. Nicolae Ghelsingher, director tehnic Aquatim, vine cu detalii: „În cadrul programului de mentenanță a rețelei publice de apă, echipele noastre de intervenții au curățat căminele vanelor, garniturile acestora, receptorii stradali. De asemenea, am revizuit starea hidranților.” Echipele de intervenție au fost dotate cu unelte pentru spargerea gheții, sare și nisip și au asigurate echipamentele necesare de protecție pentru sezonul rece.
Foto: Gilbert Garcia, www.flickr.com