De o frumuseţe rară, desprins, parcă, dintr-o altă lume, cu accente ireale, catalogat drept cel mai dramatic lac din lume, Powell este al doilea lac artificial ca mărime, din Statele Unite ale Americii. Aflat la graniţa dintre Arizona şi Utah, într-un perimetru numit The Grand Circle, lacul artificial este o concentrare masivă de monumente naturale, de dimensiuni impresionante, cu un impact vizual extraordinar pentru cei care păşesc în zonă.

lac-5

Powell a fost creat în anul 1963, după o perioadă de 3 ani, 3 luni , 3 saptamani şi 3 zile de eforturi ale inginerilor si constructorilor pentru a ridica barajul Glen Canyon Dam. Proiectul a scufundat efectiv sub ape Glen Canyon-ul, realizând una dintre cele mai inedite destinaţii pentru relaxare. Lake Powell are coasta de o lungime de nici mai mult nici mai putin de 2000 de mile – 3218 de km şi peste 7 trilioane de galoane – 26.5 miliarde de metri cubi de apă.

Escalante River and Stevens Arch in 2005 showing where Lake Powell would normally reach at full pool.

Escalante River and Stevens Arch in 2005 showing where Lake Powell would normally reach at full pool.

In 1956, Congresul american a aprobat construirea a patru baraje pe şi prin imensitatea de ape albastre, presarată cu stânci abrupte, în culori minunate, portocalii- roşiatice!

Lacul artificial este grandios şi poate fi explorat dintr-un houseboat, vehicol ce permite transportul grupurilor mici sau mari, dar şi posibilitatea petrecerii unor nopti de basm sub cerul instelat, noaptea, iar ziua el poate fi remorcat de mai multe jet ski-uri care ajută la crearea unor expediţii si distracţii de vis.

lac-2

Cât despre cei care au populat, odinioară, aceste locuri, se stiu foarte puţine detalii. Studiile şi săpăturile din zonă au scos la vedere evidenţe ale existentei mamuţilor şi bizonilor vechi de peste 13.000 de ani. Studii recente indică faptul că primii oameni au apărut pe continentul Nord American cam cu 14.000 de ani în urmă. O parte din colonisti, cei care sunt cei mai vechi stiuţi în aceste canioane au fost acei ANASAZI, ceea ce in limba NAVAJO semnifică ”Primii Străvechi ”.