Valoarea unui om este dată, cu siguranţă, şi de puterea amintirilor impregnate în mentalul celor cu care a interacţionat sau interacţionează. Contează cât de mult timp vei fi ţinut minte, de cine şi pentru ce, aşa se spune şi adevărat este!

Deloc uşor, căci aşa îl definesc mulţi, momentul pensionării, deci trecerea într-o nouă etapă a vieţii – cu destule necunoscute, dar şi preconcepţii – este unul căruia îi “supravieţuiesc” cei tari. După o viaţă petrecută la serviciu, într-un ritm deja asimilat şi acceptat, “pauza mare” ce se aşterne în faţă poate fi chiar neplăcută, dacă nu accepţi că asta-i realitatea şi mersul firesc al vieţii.

Aquatim este o companie mare, care a pregătit şi profesionalizat sute de angajaţi şi o face în continuare. Cert este că toţi cei care s-au pensionat din Aquatim au avut o mare strângere de inimă, pentru că au lăsat în urmă a doua lor familie. Ca dovadă, vizitele acestora, pe Gheorghe Lazăr nr 11A sunt frecvente şi încărcate de emoţie!

Petru Hidiş este cel care, recent, a trecut în categoria, culmea! a pensionarilor!, cu acelaşi tonus, optimism, cu bonomie şi veselie, cu zâmbet în ochi, glas, atitudine, calităţi pe care le-a arătat 26 de ani, cu brio! “Acum, nu oricine are norocul unei gene atât de bune, precum cea a domnului director de Producţie !”, zice-se prin Aquatim, iar noi nu avem nici cea mai mică intenţie să negăm evidenţele.

Absolvent al Facultăţii de Construcţie, specializarea Construcţii Hidrotehnice, din cadrul Politehnicii Timişoara, cu un “stagiu” profesional alert şi consistent, de 16 de ani, în marele domeniu tehnic – 5 ani pe şantier, 7 ani în proiectare, la Institutul de Studii şi Proiectări Hidrotehnice, 4 ani la Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Gospodărirea Apelor – Petru Hidiş se angajează la actualul Aquatim, pe întâi martie 1991. Cum nimic nu e întâmplător, Mărţişorul i-a purtat noroc tânărului inginer, care a intrat în companie, pe postul de şef formaţie Reţele Canal, în subordinea lui Mircea Răcelescu, pe care îl defineşte drept un adevărat mentor.

“E adevărat că m-a ajutat foarte mult experienţa cu care am venit, pentru munca desfăşurată în sectorul exploatării sistemelor de apă şi canalizare, însă Mircea Răcelescu a fost cel care m-a captat imediat şi mi-a dezvăluit multe din secretele meseriei. Contează enorm să ai un astfel de mentor, sunt norocos din acest punct de vedere”, ne-a spus Petru Hidiş.

Traseul profesional propriu a fost unul meritoriu, astfel că în 1998 devine şef Serviciu Tehnic, în 2000 şef Secţie Tratare Apă şi, din 2005, director de Producţie.

Cele mai frumoase amintiri pentru Petru Hidiş sunt cele legate de… creativitate, căci, da, este posibil ca şi într-un domeniu atât de restrictiv să-ţi exersezi imaginaţia! În cazul său, aceasta a vizat Proiectarea, ajunsă în apanajul Serviciului Tehnic şi folosită la maxim pentru investiţiile ulterioare ale companiei. Şi montarea primelor pompe dozatoare de tratare-curăţare apă a fost, la vremea ei, o inovaţie, dar şi realizarea celei mai moderne staţii de clorinare din România, în 2003.

“Şi acum este cea mai modernă staţie, cu automatizarea tratării în diferite faze ale fluxului de tratare, reacţie, filtrare, dar mai ales cu reducerea costurilor cu energia, prin montarea convertizorului de frecvenţă. Lucrarea a diminuat consumul de energie electrică, la o treime! De la preluarea mandatului de director de Producţie, am continuat implementarea acestor convertizoare, la toate uzinele şi am supervizat acest proces, cu cea mai mare dăruire”, a mai spus Petru Hidiş.

Directorul de Producţie al Aquatim n-ar fi putut avea o carieră atât de strălucită dacă n-ar fi fost un om al echipei, dar şi un om care apreciază şi motivează, la rându-i, oamenii. Petru Hidiş a format o echipă extraordinară cu directorul general al companiei, Ilie Vlaicu, şi, aşa cum declara, “sub îndrumarea domniei sale, am început, în 2007, procesul de regionalizare, prin semnarea primului contract de concesiune între Timişoara şi Jimbolia şi Deta, proces care a continuat şi în următorii ani”.

Convins fiind că oamenii, buna colaborare, motivaţia şi aprecierea sunt elemente cheie pentru ca o companie să fie de succes, Petru Hidiş este, fără doar şi poate, un unificator, căci a ştiut să-şi ţină şi susţină echipa, aproape 30 de ani. Dintre cei pe care s-a putut baza, oricând, i-a amintit pe oamenii din numeroasele echipe pe care le-a girat: Canal, Proiectare, Secţia Tratare, Secţia Apă, Epurare, Dispecerat, dar lista este…interminabilă, vorba sa.

Petru Hidiş consideră, şi acum, Aquatim SA drept o companie unită, puternică, bine pregătită şi motivată, cum este ferm convins că se numără printre fericiţii care au făcut în viaţă fix ce trebuie!

Petru Hidiş obişnuieşte să-şi treacă, an de an, în agendă, un motto care să-l călăuzească 365 de zile. În 2017, a trecut aşa: “Dacă fiecare dintre noi doi avem un măr şi facem schimb, vom avea tot câte unul, fiecare. Dacă, însă, avem fiecare câte o idee şi facem schimb, vom avea categoric două!”.

La rândul nostru, am ales o zicere pentru omul care a muncit pentru Aquatim, aproape 30 de ani, potrivită 200%, sinceră şi caldă. Vă îmbrăţişăm, domnule Petru Hidiş!

“Va conta nu succesul tău ci însemnătatea ta/Va conta nu ceea ce ai învăţat, ci ceea ce ai gândit

Va conta fiecare act de integritate, de compasiune, curaj şi sacrificiu/Care i-a îndemnat şi încurajat şi pe alţii să-ţi urmeze exemplul!”.