De departe, unele dintre cele mai impresionante creaţii ale naturii, mai mici sau mai mari, în Europa sau Asia sau oriunde, cascadele sunt, indiscutabil, un punct extraordinar de atracţie şi un subiect permanent de studiu pentru pasionaţi. Ele diferă după formă şi mărime şi sunt în continuă formare. Fluxurile de apă cizelează mii de ani rocile schimbând astfel aspectul cascadelor. Un top al cascadelor ia în calcul diverse caracteristici, precum înălţimea, lărgimea, debitul de apă şi de ce nu şi frumuseţea lor.
Cele mai cunoscute cascade sunt Niagara şi Victoria, dar lista minunilor naturii este lungă şi fascinantă. Publicitatea a jucat un rol important în clasarea lor pe locurile superioare ale topului, unele dintre ele fiind deja puncte de atracţie certe pentru turiştii din lumea întreagă, altele fiind şi acum ferite de ochii curioşilor.
Spre exemplu, primele cinci cele mai mari cascade din lume, după înălţime, sunt Angel, Venezuela (979 metri), Tugela – complex de cascade sezoniere situate în munţii Drakensberg (Muntele Dragonului) din provincia KwaZulu-Natal, Republica Africa de Sud, Trei Surori, din regiunea izolată Ayacucho din Peru, Olo’upena – se găseşte pe o insulă izolată hawaiiană, Molokai respectiv locul cinci, Cascada Yumbilla, care a fost descoperită recent în America de Sud, într-o regiune îndepărtată a Amazoniei din districtul Cupies, Peru.
Despre prima din top, cascada Angel, se spune că a fost descoperită de aviatorul american Jimmie Angel, care a zburat deasupra ei, pe 16 noiembrie 1933, fiind în căutare de zăcăminte. De aceea a şi primit această denumire. Mai târziu, în anul 1937, Jammie a revenit la cascadă şi a încercat să aterizeze pe partea de sus a cascadei, însă avionul său a fost avariat la aterizare, aşa că soţiei şi celor doi pasageri ai săi le-a luat 11 zile pentru a se întoarce, pe jos, înapoi acasă.