Uraganul Harvey a demonstrat, pentru a câta oară, că oricât de inteligent a devenit, în toţi anii aceştia, omul, foarte bine pregătit pentru a face faţă provocărilor diverse pe care le “oferă” cotidianul, când natura zice NU…NU rămâne! Acelaşi mega uragan a conferit un tablou tragic şi devastator a tot ceea ce poate genera, rău, apa. Că a vrut, că n-a vrut, resursa vitală a planetei – cu soarta căreia ne cam jucăm, crezându-ne invincibili, crezând-o nemuritoare – a prezentat o lecţie de forţă, pentru cine ştie şi vrea să citească printre…sute de litri pe metrul pătrat.
Hatvey este primul uragan major, de la Wilma încoace, încheind o perioadă record de 12 ani fără uragane majore în Statele Unite. Harvey este, de asemenea, primul uragan care a lovit statul Texas de la uraganul Ike încoace, în 2008, şi cel mai puternic de la uraganul Carla încoace, în 1961. În plus, acesta este cel mai puternic uragan în Golful Mexic de la uraganul Rita încoace, în 2005!
Harvey s-a format la est de Antilele Mici în 17 august 2017. Furtuna a trecut prin Insulele Vântului, în ziua următoare a ajuns la sud de Insulele Barbados şi, mai târziu, în apropiere de Insulele Saint-Vincent. La intrarea în Marea Caraibelor, Harvey a început să slăbească din cauza vântului de forfecare şi a degenerat într-un val tropical. Resturile lui au fost monitorizate de teama regenerării, deoarece a continuat spre vest-nord-vest peste Caraibe şi Peninsula Yucatán, inainte de a se intensifica din nou peste Golful Campeche, în 23 august. Din acea zi, Harvey a început rapid să se intensifice iar în 24 august şi-a recâştigat statutul de furtună tropicală. Spre seară… era, oficial, uragan.
Directorul FEMA, Brock Timp , a spus despre uraganul Harvey că este „cel mai mare dezastru” din istoria Texasului, refacerea zonei urmând să dureze „mulţi ani”.
Inundaţiile provocate de uraganul Harvey au cauzat închiderea a aproximativ 20% din capacităţile de rafinare ale SUA, stârnind reale îngrijorări privitoare la aprovizionarea cu benzină, în toată America.
Conform agenţiilor de presă internaţionale, aproximativ 3,6 milioane de barili pe zi sunt în dificultate de rafinare, repornirea acestor rafinării fiind o chestiune de cel puţin o săptămână, în cazul fericit.
Marile conducte care transportă benzină, motorină şi combustibili pentru avioane au început şi ele să îşi micşoreze livrările sau chiar să închidă unele linii din lipsă de produse, cotaţiile la benzină în SUA crescând deja cu 4%. În Coasta Golfului Mexic este concentrată aproape jumătate din capacitatea de rafinare a SUA, cu 5,6 milioane barili pe zi în Texas şi 3,3 milioane barili pe zi în Louisiana.
Uraganul Harvey a lăsat, în urma trecerii sale furioase, morţi, sinistraţi, cartiere rase, case distruse, inundaţii majore, speranţe duse de şi pe ape… Şi, poate, în ideea din debutul acestui material, o scânteie de trezire la realitate, poate chiar mintea de pe urmă a omenirii: nu respecţi natura, nu te respectă! Aici, avem o mare problemă. Cam cât zece uragane. Cu indulgenţă…