Forfota evenimentelor ce premerg data cheie – 2021 – an în care Timișoara va fi capitală culturală europeană, se simte intens de pe acum, iar agenda culturală a orașului este una încărcată și diversificată. 2018 se anunță, așadar, unul plin de concerte și evenimente menite să-i scoată pe timișoreni în cele mai importante puncte ale Timișoarei, pentru ore și zile de artă, frumusețe, antren și bunădispoziție!

Agenda culturală este în numărătoare inversă până când va fi votată, ea vizând peste 80 de evenimente majore, printre care multe cu tradiție: Revolution Festival (31 mai-2 iunie) sau Festivalul JazzTM (29 iunie- 1 iulie), dar și altele noi, în premieră.

Nu lipsesc din programul cultural Ziua Timișoarei (3-5 august), Festivalul Inimilor (4-8 iulie), Ziua Majoraților, Tinerilor și Studenților respectiv Ziua Seniorilor, evenimentul Blues pentru Timișoara (5 august).

Timișorenii sunt invitați și la Vox Mundi, un festival internațional de corală modernă și contemporană pentru copii și tineret, dar și la noul festival Timfolk din luna noiembrie. Un alt nume nou este Alternativ Park, un festival de muzică electronică, urmat de Summer Kiss, eveniment descris ca fiind un „megaconcert” realizat de radioul cu același nume, pe data de 24 mai.

Municipalitatea mai propune congrese, simpozioane și dezbateri, ce vor avea loc între lunile martie și octombrie sub denumirea generică Timișoara Academică.

Festivalul de Operă și Operetă, așteptat cu interes de către publicul avizat, va avea loc în perioada 24 august – 2 septembrie.

2018-le cultural timișorean mai cuprinde Festivalul Rocks (Piața Victoriei), Lira Festival, Ziua Europei și Ora Pământului (9 mai), Săptămâna Mobilității, Ziua Transportului Public, Ziua Voluntariatului, Ziua Minorităților sau Ziua Serviciilor Publice.

Va exista un program special și de Ziua Copiilor, la fel și pentru Festivalul Artelor Timișorene din 4-10 iunie.

Festivalul Național al Teatrelor Independente și Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei FEST/FDR – 5-12 mai – constituie o nouă  parte importantă a programului cultural. Urmează Festivalul Baroc din perioada 18-23 octombrie, Gala Excelenței Timișorene și, evident, evenimentul central al anului cheie 2018, Ziua Națională în Anul Centenarului!