Timp de 23 de ani, între anii 1780 şi 1803, Karl Joseph Klapka a făcut măsurători zilnice despre starea vremii, măsurători pe care le-a consemnat în 280 de fișe lunare. Astfel, Timișoara devine unul dintre primele orașe din Europa cu cea mai veche și în același timp cea mai lungă perioadă de măsurători zilnice cu privire la starea vremii. În tot acest timp, Klapka a consemnat o serie de observații despre temperatură, presiune atmosferică și precipitații folosind două termometre de tip Fahrenheit și Réaumur și un barometru, pe care le citea de trei ori pe zi. De asemenea, consemna și detalii despre starea vremii (înnorat, senin, ploaie, furtună etc).

Deși în prezent nu au fost găsite informații precise despre adresa unde au fost făcute măsurătorile, este foarte probabil ca aceasta să fi fost o farmacie, prima farmacie privată din Timișoara menționată în documente ca aparținând lui Klapka, situată pe strada Mercy la numărul 1, clădire care există și astăzi.

Înregistrările meteorologice făcute de Klapka sunt și în prezent luate ca referință în multe studii internaționale de specialitate datorită faptului că se întind pe o perioadă lungă de timp, 23 de ani cu doar câteva zile lipsă, dar și pentru că datează dintr-o perioadă importantă din istoria climatologiei și anume cea de-a doua parte a secolul al XVIII-lea, așa-numita „Maldá-anomalie”. Aceste date au jucat un rol important în analiza evoluţiei climei de-a lungul vremii fiind comparate cu serii de măsurare contemporană din Budapesta, Viena și Mișkolț.

Din datele înregistrate acum 200 de ani la Timișoara, se pot extrage informații despre fenomene meteo extreme, cum ar fi cele menţionate în iarna anului 1784 sau numărul neobișnuit de mare de fenomene de ceață din vara anului 1783, probabil legate de erupția vulcanului Laki, din Islanda (Hidrotehnica, 29 (1984), 5). Din fișele lui Klapka aflăm că minimul temperaturii înregistrate din întreg șirul de observații a fost -25 grade Celsius înregistrat în decembrie 1788 și în februarie 1782. Mai aflăm şi că, a fost destul de cald în luna ianuarie 1791 când media lunară a atins valoarea de +8 grade Celsius, iar maxima a fost de 16,3 grade Celsius.

Despre Karl Joseph Klapka mai știm și că a fost un farmacist de origine cehă, mutat la Timișoara, în 1788, din Boemia (Cehia de astăzi, pe atunci o țară din Imperiul Habsburgic). În 1811 a devenit deputat, iar în 1813 a fost numit intendent la Teatrul Municipal Timişoara. A murit în 1817, lăsând o avere apreciată la un sfert de milion de florini și o numeroasă familie, din care un fiu va deveni primar al Timișoarei (Berkesyi, 1900).