Interesant și fascinant subiectul apei, la modul general, pentru că substanța vieții, în sine, e o minune! Inodoră, incoloră, insipidă, așa o definim, nu?, apa noastră cea de toate zilele este cea mai de preț resursă de pe Terra, dar și din corpul fiecăruia. Dacă până și oasele noastre conțin 20% apă, de ce ne-am mira că întregul organism are un procent record: 60-70%!
Primul care a încercat să calculeze proporția de apă din organismal uman, încă din secolul trecut, a fost fiziologul Claude Bernard. A mers pe o metodă inedită, cântărind mumiile egiptene – care erau complet dezhidratate! Ulterior, a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeaşi înălţime si cu trăsăturile fizice cât mai asemănătoare mumiilor respective. Prin acest procedeu, fiziologul a determinat că apa are o proporţie de 90% în organismul uman!
Cifra este ireală și se explică prin faptul că uscarea prelungită a mumiilor a dus şi la pierderea unor substanţe solide din corpul lor, pe lângă apă.
După Claude Bernard, au venit alți numeroși cercetători care, pe baza unor metode mai precise, au reușit să determine nu doar câtă apă se găsește în organismul uman, ci și în țesuturi. O concluzie științifică a lor: dacă, în medie , un om cântăreşte 65 de kilograme, poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său reprezintă apă!
Proporţia este valabilă şi pentru unele animale: câine, pisică, iepure. În general, animalele cu sânge cald au aceeaşi proporţie de apă în organism ca şi omul şi, mai mult, au aceeaşi proporţie de apă în ţesuturi ca şi omul!
Rolul apei în organism
Este unul imens! Apa este un dizolvant extraordinar pentru multe substanţe şi este mediul în care se desfăşoară cele mai multe reacţii chimice legate de metabolismul substanţelor, deci de viaţă! Chimiştii ştiu foarte bine ce se întâmplă când vor ca două substanţe să reacţioneze între ele. Spre exemplu, din carbonatul de sodiu şi sulfatul de cupru ( piatra vânătă ) va rezulta carbonat de cupru şi sulfat de sodiu. Dacă doar se amestecă cele două pulberi, reacţia nu va avea loc, pentru că trebuie ca substanţele să fie dizolvate în prealabil în apă!
Corpul nostru e o fabrică de reacţii chimice care dau naştere căldurii, energiei şi metabolismului necesar vieţii. Aceste reacţii au nevoie de un mediu apos, căci, altfel, substanţele nu se pot desface în ioni, iar reacţiile nu pot avea loc. Ne învață chimia, ne confirmă viața.
Apa are şi proprietatea de a acumula şi de a degaja căldură prin evaporare, cu un rol foarte important în fiziologia termoreglării. La temperaturi ridicate, vara, organismul uman primeşte mult mai multă căldură decât are nevoie. Dacă ea nu s-ar elimina, am suferi cumplit. Din fericire, organismul nostru este inteligent și dispune de serie de mijloace extraordinare. Ca o curiozitate, fiecare gram de apă evaporat de pe suprafaţa pielii (prin transpiraţie), la temperatura camerei, înlesneşte pierderea a 580 de calorii mici!
Introducem apă în organism și când mâncăm carne!
Apa intră în organismul nostru, sub formă de băuturi, dar și împreună cu alte alimente. Poate părea surprinzător faptul că ne “extragem” apă, și dacă mâncăm o pâine, o friptură, o prăjitură sau o legumă, dar este real și ce bine că este așa! S-a demonstrat că prin oxidarea completă a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă, din 100 grame de amidon se formează 55 de grame de apă, din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă!
Alimentele conţin o însemnată cantitate de apă și alte substanţe hrănitoare: fructele şi vegetalele conţin peste 90 % apă, iar alimentele pe care le numim uscate ( pâinea, carnea ) conţin între 60 şi 85 % apă . Orice aliment pe care l-am considera conţine o cantitate apreciabilă de apă , în afara cantităţii de apă care se formează prin oxidarea alimentului respectiv .
În mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri şi jumătate de apă, dar uneori această nevoie poate să se ridice până la zeci de litri de apă!
Curiozități “interne”
Cantitatea de apă din corpul omenesc, pe categorii : plasma sanguină 3 litri, lichid interstiţial 14 litri, apa din celule 29 litri, creier 75 %, plămâni 80 %, inimă 79 %, splină 75 %, rinichi 82 %, sânge 83 %, muşchi 75 %, oase 22 %.
Concluzia este evidentă și dă titlul acestui material: și, totuși, apă suntem!