Silagiu, localitate timișeană cu aproape 800 de locuitori, situată la 4 km de Buziaș, cunoscută și sub numele de „satul așezat pe trei văi”, este lipsită de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat. Situația se va schimba în viitorul apropiat, printr-o investiție realizată de societatea Aquatim. O rețea de distribuție a apei, însumând 12,5 km de conducte de distribuție, va aduce apă potabilă, de la Buziaș, pe toate străzile din Silagiu. Lucrarea, atribuită recent, prin licitație, firmei Complet Instal Construct SRL, din Oradea, costă 2,4 milioane de lei și va fi executată în 12 luni.

Aceasta este doar una din etapele de implementare a proiectului menit să aducă apă locuitorilor din Silagiu. „Înființarea sistemului de distribuție a apei în Silagiu, prin interconectare la rețeaua de apă a oraşului Buziaş, a început cu o aducțiune de apă potabilă de la Buziaș, din rețeaua lor de alimentare. Această conductă, de circa 2,5 km și 160 mm diametru, realizată din polietilenă de densitate înaltă, a fost instalată în cadrul unui contract deja finalizat, și este amplasată în lungul drumului județean care leagă Buziașul de Silagiu”, explică Alin Popa, inginer în cadrul Serviciului proiectare al Aquatim.

Etapa aflată acum în implementare vizează realizarea gospodăriei de apă, amplasată la intrarea în Silagiu și compusă din două rezervoare de înmagazinare a apei, de 60 mc fiecare, o stație de pompare și o instalație de dezinfecție cu hipoclorit de sodiu și a rețelei menționate. Vor fi, de asemenea, realizate 275 de branșamente de apă, formate din conducta de branșament și căminul de apometru, complet echipate pentru fiecare gospodărie.

„Sunt mândru că noi, cei de la Aquatim, aducem apă potabilă într-un sat unde nu exista deloc, este un lucru ce face diferența… Am și o mare bucurie personală, pentru că Silagiu este localitatea meu natală”, ne spune, nu lipsit de emoție, Dan Redac, șeful sucursalei Buziaș a companiei de apă. „Am planificat și corelat această lucrare atent, ținând cont de celelalte programe de investiții care vizează infrastructura de apă din zonă, astfel încât atât Buziaș, cât și Silagiu să beneficieze la maxim de aceste oportunități de dezvoltare”, a mai precizat Dan Redac.