„Every Past is our Past” – Fiecare poveste a trecutului este povestea noastră – a fost una dintre concluziile conferinței de deschidere a proiectului REACH – RE-designing Access to Cultural Heritage for a wider participation in preservation, (re-)use and management of European culture, care a avut loc la Muzeul Național al Ungariei, de la Budapesta.

Am fost și noi acolo, cu proiectul deschiderii fostei Uzine de Apă Industrială către comunitate, care a fost selectat și prezentat ca model de bună practică a modului în care o clădire de patrimoniu industrial poate să se reinventeze, dar să își păstreze identitatea și trecutul. Lucrare a marelui arhitect timișorean, Laszlo Szekely, primul arhitect-șef al orașului nostru, absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice Budapesta, bătrâna Uzină de Apă Industrială a Timișoarei a fost singurul proiect de patrimoniu industrial prezent la conferință.

Câteva zeci de proiecte de patrimoniu – din cele mai diverse domenii, de la arheologie la patrimoniu agrar, din întreaga lume – s-au întâlnit în capitala Ungariei în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul HORIZON 2020 și au spus aceeași poveste: patrimoniul material sau imaterial nu poate fi păstrat și transmis generațiilor următoarea fără implicarea publicului și a comunității locale.

De acum, proiectul nostru poate fi vizualizat de cei interesați pe site-ul REACH, alături de celelalte proiecte selectate. Iar cei care sunt curioși de poveștile fascinante fostei uzine de apă industrială, de pe str. Mistral, se pot programa pentru vizitare și ghidaj la telefon 0256201370, Aquatim – Birou Comunicare și relații publice.