Perfect de acord cu următoarea afirmație a unui doctor român: “A fi medic înseamnă să percepi medicina și în dimensiunea sa umanistă, nu numai în latura sa tehnică. Cu alte cuvinte, știința în medicină trebuie să aibă și conștiință”. 

Perfect de acord că trista realitate autohtonă strigă disperată, pentru ca afirmația de mai sus să și fie simțită, odată și odată, măcar în ceasul al doisprezecelea.

Perfect de acord că excepțiile, pe care fiecare dintre noi le cunoaștem, ne transformă, din bolnavi, de orice natură, în sănătoși cu optimism în traistă și  speranță că purtătorii de halate albe…sau verzi chiar POT FI omenoși, calzi, empatici, sensibili, dăruiți nouă și abia apoi profesiei.

Până la urmă, dacă fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli (Buddha), atunci fiecare medic este autorul propriei noastre vindecări. Perspectiva noastră, în aceste circumstanțe, este una complicată, dar ia gândiți-vă la misiunea lui! Poate fi, deseori, una imposibilă!

Nu și pentru Cristina Nica, doctor Grey a noastră, a celor din Aquatim, cea care ne e psiholog înainte de-a ne fi… ceea ce scrie pe ecuson, medic primar în Medicina Muncii, cea care ne e prieten, înainte de a ne fi examinator.

Sufletul va câștiga întotdeauna teren, chiar și în fața perfecțiunii dintr-o profesie, oricare ar fi ea. Pentru că vorbim despre una nobilă – pentru mine cea mai nobilă! – poți fi un medic strălucit, dar detașat de oameni, așa cum poți fi un medic strălucit, dar iubitor de ei.

Din nefericire, empatia nu are curs la UMF…nici altundeva. O ai sau nu, n-o poți fura, n-o poți exersa, n-o poți învăța. Din fericire, doctor Grey a noastră o are în exces! Cristina Nica e un… nu pot spune munte de emoție, pentru că e micuță și fragilă, dar o pot defini drept un iris sensibil, și asta nu pentru că sunt fan pe viață al trupei cu același nume. Nu! Pentru că doctor Grey din Aquatim vibrează sufletește cu 900 de angajați, ca și cum am fi toți ai ei!

“Și sunteți ai mei, vă simt aproape, suntem prieteni de viață, pe viață! Am venit în Aquatim, pentru că mi-a plăcut enorm mediul, mi-au plăcut oamenii, s-au creat legături extraordinare, vă știu viața, pentru că ați acceptat să mi-o povestiți și m-ați lăsat să vă ajut! Nu vorbim oficial, ci prietenește, suntem împreună, suntem un tot! Aici, nu e nimic rece, nimic distant, vorbim de toate, ne deschidem unii în fața altora și ne ajutăm! E mare lucru!”, spune Cristina și ochii îi strălucesc de mă orbesc!

A terminat Facultatea de Medicină, în vara lui 2003, iar în toamna aceluiași an și-a dat Rezidențiatul la București, cu specializarea Medicina Muncii. Din 2004 până în 2008, a fost medic rezident, din 2008, medic specialist, din 2016, este medic primar în Medicina Muncii. A mers frumos și inteligent, pe un traseu profesional de admirat, cu ambiție multă, deschidere, seriozitate și…și enormă dragoste de oameni!

Din 2015, e la noi. Are grijă nu de fișele noastre medicale – nu! ar fi banal pentru un om ca ea! – are grijă de bolile noastre, de sufletele noastre, de bucuriile și dezamăgirile noastre, e psiholog și psihiatru, prieten și medic deopotrivă, susținător la greu, mobilizator și companion de cursă lungă. Cristinei îi spui tot ce te apasă, i te destăinui, fără strop de reținere, pentru că ea oferă ASTA. Dacă ai o zi proastă și te stresează tensiometrul, discuți zece minute despre muzică sau copii, astfel că nu mai realizezi când ți s-a scos manșonul de pe braț…Dacă te blochezi la vederea halatului, îl dă jos. În preajma ei, acele par bastonașe de zahăr…nu degeaba nivelul lui îl măsoară. Dacă te enervează EKG-ul…nah, aici se schimbă schimbarea, căci nimeni nu-i perfect!

Cristina continuă în Aquatim misiunea doamnei profesor Elena Păuncu, far și stâlp al ei, un alt om senzațional pe care compania noastră l-a avut drept medic de specialitate. A lucrat sub aripile sale puternice, s-a familiarizat cu atmosfera din Aquatim încă din perioada 2004-2008, a ajutat-o cu determinare, s-a îndrăgostit, atunci, definitiv, de locul ce i-a devenit, ulterior, a doua casă.

“Momentul 2015, în care doamna profesor Păuncu mi-a înmânat cheile cabinetului este unul tulburător și acum pentru mine… cu lacrimi în ochi mi-a spus: “Ai grijă de oamenii ăștia, dupa atâția ani eu chiar m-am atasat de ei!”. Cred că subconștientul meu a luat-o ca pe o misiune! Doamna profesor – cu voia sortii si prin mijlocirea dumneaei – m-a înscris pe niște traiectorii profesionale care definesc activitatea mea de astăzi. Îi mulțumesc din tot sufletul!”, spune, emoționată, Cristina Nica.

Așa frumos s-a mulat doctor Grey pe și în modelul Aquatim, rezonând sufletește cu oamenii de aici, încât, în 2008, când a spus DA, la cununia sa i-a avut alături pe foarte mulți dintre “pacienții” ei speciali! Cristina este căsătorită tot cu un medic, evident tot excepțional, și îl are pe Bogdi, un frumos de 8 ani. Lui, sigur, nu îi este teamă de halate, prea s-a obișnuit cu ele!

O întreb, totuși, de ce, nouă, românilor, ne e teamă de medici, de unde fobia asta? Îmi explică elegant să mă uit în…tot pachetul ce ține de sănătate, pachet care nu e ambalat cu fundă roșie, o întreb dacă suntem o nație de bolnavi, își păstrează diplomația și-mi dă un răspuns afirmativ, trimițându-mă, din nou, la pachet, cu o întoarcere în timp de vreo 30 de ani, dar și la capitolul numit educație… Nu poartă românii toată vina, așa este, nu sunt toți ignoranți, tabloul e unul complex și-n tușe groase de gri, dar, în opinia Cristinei, pot, măcar acum, să se trezească la realitate și să acționeze înspre binele lor.

Tocmai pentru asta, a gândit o serie de acțiuni pentru angajații Aquatim, de împrietenire cu prevenția, dar și cu realitatea, odată ce ea trebuie gestionată serios.

Astfel că, în luna noiembrie, doctor Grey și niște oameni speciali ne vor ține atenția trează cu o campanie numită “Creștem debitul la… SĂNĂTATE!”, pe teme de nutriție, sport și vicii, ne vor spune ce să facem pentru a fi sănătoși, la ce să renunțăm pentru a ne prelungi viața. Cristina Nica nu intră cu forța în conștiința noastră, doar că…ține enorm la noi! Păstrăm surpriza evenimentului încă puțin, dar certific, de pe acum, sucesul evident!

„Sunt atașată de voi, mă potrivesc în peisajul acesta, pot să mă dezvolt, lumea e cu mine, lângă mine, mă ajută. Aici, am spațiu să fiu eu! Pot spune categoric: nu mă văd plecată de aici. Sunteți prea faini! M-ai întrebat cum de n-am fost tentată să plec din țară și am tot încercat să-mi dau mie insămi răspunsul… Mi-am dat seama ca e unul foarte simplu: din atașament față de OAMENI! Si – da!, din aceasta categorie faceti parte si voi, Aquatimistii, de aceea mă simt bine printre voi!”, ne asigură floarea noastră de iris și-o credem, căci simțim, din plin!

Cristina m-a impresionat. Cu greu, m-am ținut tare. În penuria asta contemporană de bunătate, să descoperi frumosul…atât de frumos e emoționant. Da, vorba ei, 90% din tratamentul medical constă în empatie, mână caldă, privire caldă, doar 10% e…halat. Mâna Cristinei era, ce-i drept, rece, în momentul interviului, căci era răcită, ochii, în schimb, au transmis ceea ce doar un MEDIC-OM poate transmite și-anume…TOTUL!

Cristina Nica, o zicere specială, pentru tine, din partea aquatimiștilor: Una din marile mulțumiri ale vieții e să te știi om bun! Mulțumim că ai grijă de noi!