Fiind un deziderat atât de important, în fapt vital, pacea mondială a primit o zi doar a ei! 21 septembrie este, așadar, Ziua Internațională a Păcii și este dedicată eliminării războaielor de pretutindeni și cooperării între oameni.

Momentul este promovat de Națiunile Unite, ziua fiind decisă prima în anul 1981, prin Rezoluția 36/67 a Ansamblului General al Națiunilor Unite, pentru a coincide cu sesiunile de deschidere din fiecare septembrie. În 2001, o nouă rezoluție a fixat data anuală pe 21 septembrie, drept Ziua Internațională a Păcii, dar și a nonviolenței și armistițiului!

Cum este și firesc, Ziua Internațională promovează pacea în lume, în casele noastre, între noi, ca oameni, pentru a pune capăt violenței din comunitățile în care trăim și din școli. Această zi se adresează fiecărui om, din toate sectoarele societății – autorități, instituții internaționale, organizații regionale, organizații neguvernamentale si, evident, cetățenilor.

Din 1981 și până astăzi, milioane de oameni au ajuns să serbeze această zi, în toate colțurile lumii. Evenimentele desfășurate sunt structurate pe întâlniri ale conducătorilor de stat, conferințe, adoptarea de rezoluții, trimiterea de ajutoare medicale în zone de conflict, furnizarea de alimente, adunări publice și concerte cu participarea a mii de oameni.

Din 2005, Ziua Internațională a Păcii capătă o nouă însemnătate, pentru că devine o zi în care încetează conflictele armate, focurile și violența, timp de 24 de ore! Obținerea acestui compromis este considerată o victorie, chiar și în condițiile în care, din exterior, pare un demers ipocrit, insuficient ca timp sau ca desfășurare de forțe pacifiste.

Și, totuși, în lume, pe 21 septembrie, timp de 24 de ore, se fac multe: pot fi trimise prozivii de alimente si medicamente victimelor și refugiaților din zonele de conflict în care, altfel, avioanele nu pot ajunge, milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinați (în 2009 peste 1,4 milioane de copii din Afganistan au primit vaccin!), pot fi mutate victimele de război și refugiații, se obține un răgaz important, în care… cei care luptă se pot gândi la ceea ce fac si la victimele pe care le lasă în urmă.

Nu în ultimul rând, în cele 24 de ore de PACE MONDIALĂ, peste 100 de milioane de oameni din peste 100 de țări militează pentru același lucru.

Foarte mulți dintre cei care se află în teatre de război sau în zone de conflict, în lumea întreagă, resimt acest “La mulți ani, de Ziua Internațională a Păcii” drept unul emoționant și important, frecvent și vital!