La începutul lunii noiembrie a avut loc, la București, ediția anuală a workshop-ului Detectivii Apei Pierdute, la care au participat circa 60 de reprezentanți ai companiilor de apă din țară, practicieni și cadre didactice. Evenimentul, organizat de Fundația Aquademica, revista Detectivii Apei Pierdute și Universitatea Tehnică de Construcții București, a fost găzduit de Facultatea de Hidrotehnică a UTCB.
În cadrul întâlnirii, participanții au avut ocazia să își împărtășească aspecte legate de experiența și provocările cu care se confruntă în practica de zi cu zi.
Invitatul special a fost Jurica Kovac, director Aqua Libera Croația, consultant cu peste 20 ani vechime în managementul pierderilor de apă și membru în grupul de lucru al Asociației Internaționale a Apei (IWA), axat pe pierderi. Jurica Kovac a prezentat participanților studii de caz și lecții învățate din experiența sa îndelungată în managementul pierderilor de apă în Balcani, punând accent pe importanța cunoașterii rețelei analizate și a utilizării unor contoare cu clase de precizie ridicată, pentru reducerea propagării erorilor în calcule. Expertul a făcut și o trecere în revistă a câtorva aplicații informatice folosite în calculul bilanțului apei, cu evidențierea punctelor tari, pentru fiecare în parte.
De un interes deosebit din partea specialiștilor de la companiile de apă s-a bucurat panelul interactiv de discuții din încheierea workshopului, unde cei prezenți au pus întrebări legate de problematica pierderilor de apă, ce au vizat integrarea metodelor de detecție în programele de studiu ale facultăților, aspecte practice legate de munca de teren, depistarea furturilor de apă din rețele etc.
În ceea ce privește partea de tehnologii și echipamente, o serie de producători au fost, de asemenea, prezenți, cu noutățile din domeniu: echipamente de detecție infiltrații și pierderi de apă (Envirotronic), sisteme de îmbinare și etanșare, ce împiedică apariția de pierderi de apa uzată din rețele și colectoare (Steinzeug-Keramo), locatoare pentru trasee de utilități metalice îngropate RD5100 (Best Invest), detecția pierderilor de apă potabilă, cu ajutorul scanării rețelelor de distribuție din satelit (Bio Tech, reprezentant Utilis), echipamente moderne pentru localizarea exactă a pierderilor, cu ar fi Hydrolux 7000 și locatorul de trasee de conducte și cabluri îngropate vLocPRO3 (Seba Dynatronic).
Materialele prezentate în cadrul workshopului pot fi accesate la linkul:
http://detectiviiapeipierdute.ro/prezentari-dap-2018/