Cu ocazia „Zilei Mondiale a Toaletei”, Fundația Aquademica a inițiat, în cadrul proiectului „Planuri de siguranță a apei si sanătății din mediul rural al Românieie, Albaniei și Macedoniei”, o acțiune de informare și conștientizare a elevilor școlilor din Mănăștiur, Satchinez și Hodoni cu privire la nevoia de apă potabilă sigură și igienă personală, ambele jucând un rol deosebit de important în menținerea sănătății omului. Copiii vor avea ocazia să afle câte ceva despre istoria toaletelor, dar și despre practicile de igienă personală care ar trebui să fie aplicate de fiecare dintre ei. Spre bucuria tuturor, în încheiere vor avea loc scurte concursuri educative, câștigătorii fiind recompensați cu diverse premii.
Data de 19 noiembrie a fost desemnată de căte ONU în 2013 ca “Zi Mondială a Toaletei”. Inițiativa îi aparține ambasadorului singaporez, care a făcut această propunere tocmai pentru a atrage atenția lumii asupra faptului că, la nivel mondial, peste 2,5 miliarde de persoane nu au acces la instalații sanitare corespunzătoare și că 1,1 miliarde de persoane încă își mai fac nevoile în natură – o problemă cu repercursiuni grave mai ales asupra sănătății umane. Un gram de fecale poate conţine: 10 milioane de virusuri, un milion de bacterii, o mie de chisturi parazitare şi 100 de ouă de paraziţi intestinali. Anual, pe glob, cca. 1,8 milioane de oameni își pierd viața din cauza bolilor asociate dizenteriei. Conform UNICEF, 1400 de copii mor zilnic ca urmare a condițiilor de igienă deficitare și a apelor contaminate.
Scăderea la jumătate a numărului de persoane care nu au acces la toalete cu apă curentă până în anul 2015 constituie unul dintre obiective principale de dezvoltare, fixate de ONU în 2000 – un obiectiv care pare însă de neralizat. În ritmul actual, el nu va putea fi atins înainte de anul 2075.
Din păcate și România se numără printre țările cu rată mare a mortalității infantile (7.3 ‰), fapt datorat nu în ultimul rând condițiilor precare de igienă, specifice mai ales mediului rural. Potrivit Institutului Național de Statistică, din cele 2.861 de comune ale țării, doar 871 au sisteme de canalizare, adica puțin peste un sfert din ele. Locuitorii de la țară, pe de o parte s-au obișnuit așa, după ce au trăit o viață întreagă fără apă curentă în casă și cu haznaua în fundul curții. Pe de altă parte însă, trebuie spus că, deseori aici, lipsește educația sanitară, sau pur și simplu sărăcia își spune cuvântul.