Prezență activă în comunitatea locală, societatea Aquatim este gazdă, organizator sau partener în numeroase activități pentru publicul larg. Educație, sport, cultură, sănătate, mobilitate urbană, iată câteva dintre domeniile și temele în care se implică, constant, Aquatim. Deși numeroase și diverse, toate aceste acțiuni reușesc să îmbine, firesc, responsabilitatea companiei vizavi de apă și mediu cu preocupările pentru comunitate. Iar o trecere în revistă a evenimentelor susținute de Aquatim anul trecut ne reamintește de, probabil, cel mai important lucru care se întâmplă în astfel de ocazii: bucuria împărtășită cu oamenii de lângă noi, cunoscuți sau necunoscuți. Bucurie pe care o (re)aducem în prim plan, în rândurile următoare, prin retrospectiva Aquatim de… zâmbete 2018!

Copiii cu deficiențe de auz, prietenii Aquatim

An de an, la sediul Aquatim are loc o acțiune de suflet, cu și pentru copiii cu deficiențe de auz și vorbire de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan”. Prietenii noștri vin, la fiecare început de primăvară, cu mărțișoare și alte obiecte sau decorațiuni executate manual, fiind întâmpinați de către salariați, cu mare drag. În preajma Crăciunului, micii artiști sunt din nou oaspeții noștri, de data aceasta cu „colecția” de iarnă. Creațiile lor minunate și zâmbetele cuceritoare ne bucură și ne onorează de fiecare dată.

Alături de studenți

În 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, peste 200 de vizitatori, majoritatea studenți au trecut pragul Stației de tratare Bega din Timișoara. Oaspeții Aquatim au beneficiat de un tur ghidat de circa 45 de minute, cu personal de specialitate și a cuprins cele mai importante repere de pe traseul tehnologic al apei.
Și mai aproape de studenți este Aquatim la cele două ediții anuale a târgului Zilele Carierei, manifestare organizată de Politehnica timișoreană. Peste 200 de vizitatori zâmbitori au trecut pe la standul Aquatim în 2018, iar unii dintre aceștia au revenit la practică în cadrul companiei.

Alergăm, pedalăm și… ne hidratăm!

Sportul, se știe, ne destinde și ne binedispune. Echipa Aquatim a fost prezentă, în mai, la Crosul Firmelor, organizat de Atletic Club Maraton. Apa de la robinet, oferită de Aquatim pe teren, în dozatoare, a fost sursa de hidratare a celor peste 600 de participanți. Colegul nostru, Bogdan Preda, a obținut o victorie importantă, locul 1 la 5000 de metri alergare/masculin. Victoria a fost a lui Bogdan, dar bucuria a fost a întregii echipe Aquatim, cu toții zâmbitori la încheierea cursei.

Sub umbrela generoasă a Săptămânii Mobilității Europene, desfășurată în septembrie, în întreaga Uniune, Timișoara a organizat un eveniment inedit, numit Social Biking Challenge, susținut de către Aquatim, prin oferirea de obiecte promoționale, ca și premii. Campania SBC este o inițiativă a Comisiei Europene de a încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în oraș.

Aquapic și aventura cunoașterii

Cu zâmbete, multe și calde, ne-au răsplătit cei peste 1.200 de copii care au vizitat, anul trecut, centrul experimental Aquapic, de la vechea Uzină de Apă Industrială din Timișoara. Deschis în primăvara anului 2018, centrul a fost construit în anul 2017, de Aquatim, fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, cu sprijinul ING Bank România (grant în valoare de 75.000 Euro), fiind un proiect câștigător al competiției naționale Urbaniada. Destinat grupurilor de elevi însoțiți de cadre didactice, Aquapic este locul în care copiii pot învăța lucruri interesane despre apă, prin joc și experiment.

Un nou proiect marca Aquademica a fost adăugat ofertei centrului, în 2018. Aventuri în… picături! este numele proiectului ce constă într-un set de activități experimentale centrate pe apă și calitatea acesteia, derulate în mini-laboratorul Aquapic. Proiectul a obținut o finanțare de 12.500 de lei din Fondul Științescu, program gestionat de Fundația Comunitară Timișoara și dedicat promovării științei și tehnologiei în rândul copiilor și adolescenților. Disponibil din toamna 2018, proiectul a fost prezentat publicului în cadrul festivității de încheiere a programului Științescu, eveniment la care a participat şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

Sfârșitul de an a fost unul spectaculos pentru Aquapic, gazdă, în decembrie, a competiției naționale de rovere Exo-RO, organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) și ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială. Exo-RO a constat în simularea unui scenariu de explorare a unei planete necunoscute. Peste 50 de liceeni pasionați de robotică au dus la bun sfârșit misiunea de explorare a „planetei” Aquapic, câștigătoare fiind echipe din județele Bihor și Arad.

Zâmbim… istoriei

Două frumoase clădiri de patrimoniu industrial, aflate în administrarea Aquatim, au fost deschise publicului prin înscrierea acestora în tururile ghidate Talk the Walk, organizate de Fundația Comunitară Timișoara. Uzina de Apă nr. 1 (1914) și Uzina de Apă Industrială (1916) au fost vizitate, în martie și iunie, de circa 50 de persoane. Voluntari ai Aquatim și ai Asociației Urban Survey au prezentat participanților, surprinși și încântați, clădirile proiectate de Laszlo Szekely și istoria apei orașului.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului (5 iunie), Aquapic a găzduit un spectacol interactiv în aer liber, oferit de actorii Teatrului Merlin pentru copii și tineret. Evenimentul, organizat de Aquatim și Administrația Bazinală de Apă Banat, a avut peste 200 de spectatori și a fost înscris în programul național al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Creștem debitul la… SĂNĂTATE

Încheiem retrospectiva zâmbete 2018 cu menționarea unei campanii inedite de responsabilitate socială, inițiată de medicul de medicina muncii, Dr. Cristina Nica. Campania Creștem debitul la.. sănătate a atras numeroși participanți din rândul angajaților companiei la două evenimente organizate la sediul firmei, temele fiind de interes major – nutriție și stil de viață sănătos, dependența de fumat și alcool, precum și la acțiunea de donare de sânge.