Picătura chinezească în ceea ce privește încălzirea globală este, pentru foarte mulți, obositoare și chinuitoare deja, în condițiile în care, pe piață, e multă teorie și puțină inițiativă. Evident că rolul campaniilor de informare, privitoare la salvarea planetei, este lăudabil, trebuie menținut în acești parametri alerți, însă cea mai importantă în această ecuație este trezirea la realitate a omenirii. Moare Terra, moare… viitorul copiilor noștri! Nu-i suficient de tragic?
În ecuația marilor poluatori, a celor care produc gaze de seră și generează schimbările climatice devastatoare, intră, surprinzător, chiar foarte!… vacile. Aceste animale minunate sunt pe locul al doilea pe lista celor mai mari producători de gaz metan, după industria orezului. Vacile produc peste 600 de mii de tone de lapte anual, dar… flatulează peste 100 de milioane de tone de gaz metan! Pare hilar, dar e o chestiune cât se poate de serioasă, pentru că amenință efectiv și brutal schimbările climatice mondiale.
Potrivit Organizaţiei Statelor Unite pentru Alimente şi Agricultură, emisiile de metan rezultate din agricultură pot creşte cu 60% până în anul 2030, ceea ce sună devastator! Cele 1,5 miliarde de vaci şi alte animale domestice care pasc emit o importantă cantitate de gaze nocive care conţin mult metan. Circa 66% din emisiile de amoniac provin de la vaci. Masivele rumegătoare elimină o cantitate importantă de metan prin… râgâieli şi prin flatulaţii, cu reprecizarea că nu e de râs!
Ca atare, în ultimii ani, demersurile în această problemă majoră a planetei n-au avut pause. Cercetători din numeroase țări au cerut reducerea şeptelurilor, în special a bovinelor, pentru a diminua eficient emisiile de metan. Unul dintre rapoartele oficiale estimează că ovinele şi bovinele produc între 19 şi 48 de ori mai multe gaze decât plantele bogate în proteine (calculat pe baza kilogramelor de mâncare oferite). Semnatarii raportului au arătat că numărul animalelor rumegătoare a crescut cu 50% în ultimii 50 de ani, existând peste 3,6 miliarde de exemplare în fermele din întreaga lume. Scăderea cererii pentru carne va reduce emisia gazelor de seră mult mai rapid decât o va face eficientizarea procesului de hrănire. Specialiștii cred că orice metodă prin care se reduc emisiile de metan este binevenită și există un val nou de specialiști centrați pe studii genetice foarte complexe, în încercarea de a preveni formarea de gaze în timpul digestiei.
Comparații, statistici
În Marea Britanie trăiesc zeci de milioane de rumegătoare, printre care şi 10 milioane de vaci. Englezii caută demult diverse metode pentru reducerea emisiilor de metan în atmosferă. Vacile contribuie cu 3% la emisiile de gaze care determină apariţia „efectului de seră” şi cu 25%-30% la creşterea concentraţiei de metan din atmosferă!
În Noua Zeelandă, unde creşterea vitelor şi a oilor reprezintă pilonul zero al zootehniei, 34% din gazele care contribuie la apariţia „efectului de seră” sunt eliberate de vite…
Ca măsuri, spre exemplu, cercetătorii Universităţii din Hohenheim, Germania, au produs o pastilă care are rolul de a „captura” metanul în rumen (primul stomac al vacilor) şi de a-l transforma în glucoză. Administrarea acestei pilule minune necesită, însă, o dietă strictă şi respectarea orelor de hrănire a animalelor, ceea ce, iarăși, nu este întotdeauna realizabil.
Ca să vedeți cât de gravă este situația, Guvernul Noii Zeelande a propus, în anul 2003, instituirea unei „taxe pe flatulaţie”, dar aceasta picat din cauza reacției vehemente a opiniei publice.
Studiile continuă în toată lumea și un nou tip de nutreț pentru vaci se configurează la orizont. Teoretic, acesta va reduce cantitatea de gaze cu efect de seră emanate în atmosferă, în special în urma flatulențelor vacilor. Furajul are în componența sa ierburi aromatice, precum și diverși compuși botanici care au fost selectați tocmai pentru capacitatea lor de a reduce flatulența la bovine.
Corolar: potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, sectorul zootehnic este răspunzător de până la 18% din gazele cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală, aproape un sfert din această cantitate provenind de la flatulenţa bovinelor…cu scuzele de rigoare la adresa acestor animale extraordinar de frumoase și folositoare!