Ultimele avertizări meteo care vizează Statele Unite ale Americii aduc știri apocaliptice, demne de filme înspăimântătoare și fataliste, SF-urile pe care le urmăream cu scepticism acum câțiva ani… Se dovedește, însă, că viziunile unor regizori americani pe care-i credeam doar super talentați într-ale imaginației nu sunt doar viziuni. Din nefericire.

Așadar, începând de astăzi și până pe 1 februarie, mai multe zone din Statele Unite vor fi afectate de fenomenul meteo denumit vortex polar, care va aduce o masă de aer foarte rece din regiunea Polului Nord! Urmările imediate: temperaturi de -50 de grade Celsius!

Informațiile venite de peste Ocean indică faptul că, deasupra celei mai mari părţi a Statelor Unite, începând cu Dakota şi traversând Noua Anglie, sunt așteptate furtuni de zăpadă și temperaturi minime istorice.

O replică a unui meteorolog american celebru face deja înconjurul mediei internaționale: „Pentru cei care locuiesc în regiunea Cercului Polar, poate fi un fenomen obişnuit, dar când ajunge la acest nivel, îţi poţi da seama că e ceva periculos!”.

Astăzi, se aşteaptă căderi de zăpadă din regiunea Marilor Lacuri până în Noua Anglie, plus ninsori abundente în Dakota, Minneapolis şi St. Paul, Minnesota, precum şi în Central Michigan, unde este prognozat un strat de zăpadă de 30 de centimetri.

Cea mai afectată de vortexul polar va fi regiunea Chicago, cu temperaturi de -43, -48 și -50 de grade Celsius. Aproape 2.300 de zboruri au fost anulate, iar alte 11.800 au avut întârzieri începând de luni seară, în principal din cauza furtunii. Populația afectată de această schimbare dramatică a vremii numără peste…220 de milioane de americani, care reprezintă mai bine de 75% din populaţia continentală a Statelor Unite!