Lupta împotriva plasticului se duce la nivel mondial, concertat, serios și într-un ritm susținut, de câțiva ani, de când pericolul poluării naturii este unul major, evident, vizibil și dramatic. Campaniile internaționale de curățare a mărilor și oceanelor sunt din ce în ce mai prezente în media, adepții se adună încet dar sigur, lucrurile se mișcă, așadar, în direcția cea bună. Până la urmă, legile nescrise ale universului acționează subtil, astfel că principalii vinovați de distrugerea planetei – oamenii – ajung să fie și  principalii protagoniști ai…schimbării la față, cum, de altfel, este și firesc. Fără o decizie colectivă și concretă, până în 2050, pe Terra va fi mai mult plastic decât pește! Poate fi ceva mai grav de atât?

În această ecuație grea a vremurilor prin care cu toții trecem, ideile originale prind cât se poate de bine, iar efectele sunt miraculoase, ceea ce nu poate fi decât admirabil.

Spre exemplu, pe o plajă din lumea asta largă, un artist a avut ideea originală să creeze și așeze o sculptură în formă de pește, care a primit și un nume: Goby. Amplasat chiar pe teritoriul sutelor de turiști, Goby a devenit rapid vedeta zonei, îndeosebi în rândul copiilor. Lor, de altfel, li s-a spus, atât de frumos și firesc, să-l hrănească permanent cu plastic…căci aceasta este mâncarea lui. Practic, imensul Goby, în fapt un container pentru materiale plastice, a reușit să curețe, grație originalității, o plajă întreagă, de mizerie, pahare, sticle, farfurii și câte și mai câte, odată ce mesajul a fost foarte bine înțeles și primit.

În loc să plaseze cutii de gunoi plictisitoare în jurul plajei, inițiatorii au decis să utilizeze sârmă ghimpată, plasă și să realizeze o sculptură uriașă, în formă de pește, cu un semn drăguț care spunea: „Goby iubește plasticul, te rog să-l hrănești!”. Și Goby este hrănit, zi de zi!

În timpul nopții, uriașul pește este luat de muncitorii municipalității pentru a fi golit și readus pe plajă a doua zi, evident flămând și dispus să fie hrănit din nou. Simpatizanții lui abia așteaptă să facă asta!

Înțelegând, deci, că reciclarea din material plastic este foarte importantă și trebuie luată în serios, odată ce durează secole până ce aceste deșeuri solide se descompun, inițiativele internaționale, tehnice, complexe sau, ca și în cazul de față, inedite, sunt obligatorii. Timpul nu mai este de partea noastră…dimpotrivă.