Bătrânul Continent are două date importante în agenda proprie pe care trăitorii europeni le cunosc, le marchează în feluri proprii și le respectă cu dedicație: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană.

Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării în 1951.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Prin declarația sa, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment a fost considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial, în octombrie 2008, ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială a Europei.

La Timișoara, astăzi, 9 mai, Primăria a pregătit un program încărcat, pentru a marca, de fapt, mai multe momente importante pentru noi: Ziua Europei și Ziua Coaliției Națiunilor Unite, dar și Ziua Independenței de Stat a României.

Astfel, în Piața Libertății, va fi o paradă de formații artistice, se vor face caricaturi, dar vor avea loc și demonstrații sportive, precum și concerte.

La Timișoara, Ziua Europei începe cu un atelier de caricatură susținut de Ștefan Popa Popa’s și elevii săi, ulterior are loc un ceremonial militar și religios. La Galeria de Artă „Pro Armia” are loc vernisajul expoziției de artă plastică „Ziua Europei”, realizată de Asociația Artiștilor Plastici Romul Ladea, expoziție devenită deja tradițională.

Timișorenii sunt așteptați, de la ora 13, să viziteze pavilioanele de prezentare ale membrelor Asociației „Corp Consular” Timișoara și ale unor instituții publice și organizații nonguvernamentale. Tot la ora 13 au loc activități ale Școlii de caricatură Popa’s Academy.

Tinerii artiști ai Timișoarei, coordonați de Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, susțin un spectacol în Piața Libertății, iar la ora 13.45 concertează formația Sangre Latina.

Între orele 13-15 au loc demonstrații sportive, pregătite de Direcția Județeană pentru Sport Timiș.

Tot la ora 13, dar în Piața Sf. Gheorghe, este programat un spectacol susținut de actori ai Teatrului Merlin.

Va avea loc și o paradă anul acesta de Ziua Europei, de la ora 17, numită „Europa suntem noi”. Se pornește pe traseul Piața Libertății – Piața Victoriei și retur, cu Fanfara Big Band, Ansamblul Timișul, Ansamblul Doina Timișului, precum și ansamblurile etniilor Ansamblul Bokreta, Ansamblul Eszterland, Ansamblul Slavjak, Ansamblul Mladost, Grupul Aranira – Italia și Ansamblul Edelweiss.

După masa, pe scena din Piața Libertății are loc un spectacol folcloric prezentat de Ansamblul Timișul, Ansamblul Doina Timișului și formațiile etniilor din Banat, iar de la 19.30 concertează Alexandra Mitroi, Voltaj și trupa Kadebostany.

La mulți ani europenilor, la mulți ani nouă, să ne fie ziua frumoasă!