Cel mai recent raport, elaborat de ONU și 130 de guverne ale lumii, evidențiază o realitate sinistră: aproape un milion de specii de pe Terra – plante, animale, insecte – sunt ameninţate cu dispariţia, fiind un declin „fără precedent”, după cum a fost definit oficial.

„Distrugem fundaţiile economiilor, mijloacelor de trai, securitatea alimentară, sistemele de sănătate şi calitatea vieţii la nivel mondial”, a declarat un oficial implicat în realizarea acestui raport.

Conform studiului, printre cauzele majore ale acestui declin se numără modificările privind folosirea resurselor, agricultura şi pescuitul industriale şi schimbările climatice provocate de industria combustibililor fosili. Mai mult, rata de dispariţie a speciilor se accelerează şi este în prezent de zece până la sute de ori mai mare decât media înregistrată în ultimii 10 milioane de ani, potrivit aceluiaşi raport…

O altă evidență tragică: numărul de specii vizate de dispariţie reprezintă o optime din totalul estimat pe Terra! Mai mult de jumătate din speciile vizate nu mai au habitat şi nu mai pot supravieţui pe termen lung fără o schimbare în acest sens.

Evident că, după un astfel de raport, specialiștii au concluzionat că este necesară o „reorganizare fundamentală la nivel global” privind tehnologia, economia şi societatea. În egală măsură, sistemele economice şi financiare globale trebuie să evolueze „pentru a construi o economie sustenabilă la nivel global, departe de actuala paradigmă limitată a creşterii economice”, se mai arată în raport.

Omenirea trebuie să facă „o schimbare fundamentală” dacă vrea stoparea tendinţelor negative, potrivit raportului realizat de The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES, un organism interguvernamental privind biodiversitatea şi ecosistemele). Totodată, eforturile de a reduce cantitatea de deşeuri şi consumul de bunuri sunt esenţiale, mai spun autorii raportului.

Cauzele care au dus la această realitate înfricoșătoare sunt arhicunoscute: defrişările, agricultura intensivă, pescuitul excesiv, urbanizarea galopantă, mineritul au făcut ca 75% din mediul înconjurător să fie ”grav afectat” de activităţile umane, la fel şi 66% din mediul marin.