Feerie, încântare, magie cu iz pur slav, minune arhitecturală, basm rusesc…Toate descriu, însă tot insuficient, frumusețea unică a Sankt Petersburgului, această veritabilă Veneție a Nordului, cu amprentă imortală.

Perla fostului imperiu țarist se află în delta râului Neva ce leagă Lacul Ladoga de Marea Baltică. Locația evident strategică, utilă transportului fluvial, l-a încurajat pe Petru I să construiască orașul pe teritoriul mlăștinos câștigat în Războaiele Nordice împotriva Suediei. În prezent, Sankt Petersburg este dat drept cel mai frumos oraș din nord-estul Europei și pe bună dreptate!

Palate ce-ți taie răsuflarea, poduri baroce, o rețea de canale navigabile, muzee cu inegalabile colecții de artă, istorie la orice colț, tradiții păstrate cu sfințenie.

Centrul istoric al Sankt Petersburgului este un muzeu în aer liber și în toată regula, măreția se regăsește peste tot, în bulevardele lungi si drepte, spatiile generoase, grădinile și parcurile de poveste. Sankt Petersburg a scăpat de influența comunistă, astfel că se devoalează privitorului într-un stil arhitectonic rigid și serios, abundă în  catedrale și palate baroce neoclasice care au rămas în picioare de patru secole.

Maiestuosul Palat de Iarnă de pe malurile Nevei – reședința țarului si a Dinastiei Romanovilor – este astăzi unul dintre cele mai mari muzee din lume. Împreună cu alte cinci palate el face parte din structura Muzeului Ermitaj, complex ce numără peste 3 milioane de obiecte și care trebuie văzut măcar o dată-n viață. Apropo de asta, se spune că, pentru un tur serios și complet al magnificului Ermitaj, ar fi necesari…11 ani!

Sankt Petersburg  are, în centru, 342 de poduri peste Neva și 500 în total. 14 dintre cele mai mari sunt deschise noaptea pentru a permite navelor mari să ajungă în Lacul Ladoga. Apa ocupă aproximativ 10% din suprafața orașului.

O salvă de tun ce a schimbat istoria

Crucișătorul Aurora este unul dintre simbolurile orașului și al Revoluției din Octombrie. Pe data de 7 noiembrie 1917, la ora 21:40, o salvă oarbă trasă de tunul Aurorei a fost semnalul pentru atacarea Palatului de Iarnă… Cea mai cunoscută navă a flotei rusești a luptat o singură dată, în timpul războiului ruso-japonez. Aurora este ancorată pe cheiul Petrogradskaya și adăpostește în prezent un muzeu.

Metroul din Sankt Petersburg este…precum orașul: o minune arhitecturală, ba chiar o minune a lumii, fiind unul din cele mai adânci sisteme subterane din lume, cu linii aflate în medie la 60 metri adâncime, dar care pot ajunge și la 110 metri. Cea mai adâncă stație, Admiralteskaya, se află la 102 metri sub pământ. Sistemul include cinci linii care însumează 105,6 km și peste 60 de statii.

Ca o concluzie firească pentru cei care nu au fost încă suficient de iubiți de viață pentru a avea privilegiul să respire aerul Sankt Petersburgului: norocul mai poate fi și forțat! Această bijuterie merită orice efort!