Săptămâna Mondială a Apei este cel mai important eveniment anual pe probleme de apă și dezvoltare globală. Anul acesta, evenimentul se desfășoară la Stockholm, între 25-30 august, unde se vor întâlni aproximativ 3600 de reprezentanți din 130 de țări, reprezentând guverne, sectorul privat, organizații de profil, societatea civilă și mediul academic.

Institutul Internațional al Apei din Stockholm (SIWI) este recunoscut drept unul implicat activ în rezolvarea provocărilor globale legate de apă, prin îmbunătățirea utilizării și gestionării apei. SIWI acționează pe diverse domenii de expertiză și reușește să influențeze factori importanți de decizie, facilitează dialogul și construiește soluții în problemele de apă.

În cadrul Săptămânii Mondiale a Apei, an de an, experți recunoscuți și factori de decizie internaționali se întâlnesc pentru a discuta despre problemele cele mai presante ale umanității, cum ar fi accesul la apa dulce.

Partea bună este că, în ultimii ani, pe tot globul, tot mai mulți oameni au reușit să conștientizeze amploarea  crizei de apă și nevoia de implicare urgentă. În tendințele actuale, după cum susțin specialiștii, cererea de apă va depăși oferta cu 40% în anul 2030, în timp ce jumătate din lume va suferi de stres, din cauza lipsei severe de apă! Situația este extracerbată de schimbările climatice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, precum și la modele de precipitații periculos de imprevizibile, care pot provoca și provoacă distrugeri majore.

„ Trebuie să schimbăm modul în care vedem și gestionăm apa pentru a face față acestor provocări, iar acest eveniment oferă o platformă unică pentru găsirea de soluții. Aici toți experții din domeniul apei se pot alătura liderilor și factorilor de decizie internaționali”, declară Gabriela Suhoschi, director al Săptămânii Mondiale a Apei, organizată de SIWI.

Săptămâna Mondială a Apei de anul acesta, organizată pentru al 29-lea an consecutiv, are drept temă „Apă pentru societate – apă pentru toți”. Ea pune pe agendă un fapt incontestabil: criza apei, care cuprinde din ce în ce mai multe zone, poate conduce la un decalaj în creștere între cei bogați și cei săraci, dacă nu este gestionată corespunzător.

În timpul evenimentului de la Stockholm se va insista pe aspecte precum securitatea, migrația și reducerea sărăciei, însă cele 400 de organizații selectate să convoace sesiuni sunt libere să aleagă și alte subiecte de actualitate, pentru a le dezbate. Orașul nordic va oferi 250 de sesiuni care acoperă domenii complexe și complete.

„Suntem foarte bucuroși că putem atrage atât de mulți experții de vârf ai lumii, pe o gamă largă de subiecte legate de apă și dezvoltare. Săptămâna Mondială a Apei oferă o oportunitate unică de a utiliza cercetarea și dezvoltarea de ultimă oră”,  dă asigurări directorul evenimentului.