Angajații Organizației Mondiale a Sănătății de la sediul din Geneva au avut surpriza să găsească pe ușile toaletelor anunțul „închis”, alături de o notiță, în care li se spunea, „nu vă întristați, nu sunteți singurii în această situație, încă 4,2 miliarde de oameni nu au acces la toaletă.” Bilețele colorate, cu răspunsuri mai mult sau mai puțin indignate, și-au făcut apariția în scurt timp alăturat.

Întâmplarea a avut loc anul acesta, în 19 noiembrie, de Ziua Mondială a Toaletei, iar „vinovații” au fost echipa OMS participantă la campania globală dedicată evenimentului. Toaletele nu au fost cu adevărat închise, se pare, acțiunea fiind menită să surprindă și să atragă atenția, într-un mod original și destul de direct, asupra miliardelor de persoane care nu au o toaletă, un lucru considerat de mulți dintre noi ca normalitate.

Ziua Mondială a Toaletei este sărbătorită pe 19 noiembrie în fiecare an, prin diverse acțiuni educative și de conștientizare, concepute pentru a sprijini atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă (SDG) numărul 6, care își propune asigurarea de apă curată și instalații sanitare pentru toată populația planetei până în anul 2030.