În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua Mondială a Toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că aproape 2,4 miliarde de cetăţeni ai globului trăiesc fără acces la toalete, în ciuda dreptului, recunoscut internaţional, la apă și igienă.

WC-urile joacă un rol esențial în crearea unei economii puternice, la fel de bine ca și furnizarea de servicii de sănătate și protejarea siguranței oamenilor și demnitatea lor, susţin, pe bună dreptate, specialiştii. Prin urmare, mesajul transmis de ONU și partenerii săi este acela că WC-urile salvează vieți, cresc productivitatea, creează job-uri și conduc la dezvoltarea economiilor statelor. Ar putea suna hilar, la prima citire, dar e cât se poate de serios. Lipsa toaletelor la locul de muncă și acasă are un impact sever asupra afacerilor și a mâinii de lucru, conducând la sănătate precară, absenteism la locul de muncă, capacitate de concentrare redusă, extenuare și productivitate scăzută, mai scrie sursa menționată. O spun studiile, o confirmă realitatea. În consecinţă, lipsa productivității produsă de bolile cauzate de lipsa igienei și practicile precare de igienă conduce la costuri naţionale, care se ridică la peste 5% din PIB.

ONU trage semnale de alarmă permanente cu privire la necesitatea accesului la WC-uri și la o igienă corespunzătoare, pentru că statisticile sunt îngrijorătoare. Astfel, aproximativ 2,4 miliarde de persoane trăiesc fără condiții de igienă adecvate, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății din 2015, iar unul din zece oameni este obligat să-și facă nevoile în aer liber. În plus, diareea cauzată de igiena precară și apa murdară conduce, anual, la moartea a 315.000 copii.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua Mondială a Toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluția „Igienă pentru toți”. Obiectivele de dezvoltare ale ONU, lansate în 2015, includ ținta de a asigura fiecăruia, oriunde s-ar afla, accesul la toaletă, până în anul 2030. Acest lucru înseamnă că accesul la sanitație reprezintă o prioritate de dezvoltare, fără doar şi poate.

Numeroşi lideri ai ONU s-au implicat în campanii susţinute, de sprijin a populaţiei care nu are acces la toatele, vicesecretarul general al ONU, Jan Eliasson, lansând, în 2014, un demers, cu scopul de a îmbunătăți accesul la toalete pentru cele 2,5 miliarde de persoane care nu le au în locuințele lor.