Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Evanghelia relatează că atunci când Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, acesta, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”. Conform acestei relatări, atunci când Iisus a ieșit din apă, „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând : „Acesta este Fiul Meu preaiubit în Care-Mi găsesc plăcerea!“ (Matei, 3: 16-17).

Cu prilejul Bobotezei se obișnuiește sfințirea tuturor apelor, iar în unele zone preotul aruncă o cruce în apă, urmând ca bărbații mai curajoși să se arunce în apă și să o aducă înapoi. Cel care scoate crucea din apă se spune că va avea noroc tot anul.

Creștinii ortodocși sărbatoresc Sfântul Ioan după Bobotează, pe 7 ianuarie. Tradiția spune că toata lumea trebuie sa se stropeasca cu apa sfințită in dimineața Sfântului Ioan pentru a fi feriți de boli tot anul.

Apa, în toate formele ei, este prețioasă în orice zi, nu doar de Bobotează, ea fiind vitală pentru oameni, plante și animale deopotrivă. Este important așadar, să păstrăm apele curate și nepoluate, să le protejăm și să le folosim cu chibzuință, amintindu-ne că în final omul sfințește locul.