Cine nu s-a confruntat măcar o dată în viață cu dureri de cap imprevizibile, sâcâitoare și inexplicabile? Din obișnuință combinată cu grabă, antidotul cel mai facil este pastila minune pentru migrene și reacții aferente asociate acestei senzații neplăcute pentru oricare dintre noi. Prea puțini sunt cei care își alocă un timp minim pentru a analiza și stabili ulterior cauzele apariției durerilor obositoare, chiar dacă acestea ajung să se repete foarte des.

Materialul nostru vine să prezinte o stare de fapt care, poate, ar avea nevoie de mai multă atenție dinspre cei care experimentează dureri de cap și migrene, căci soluțiile sunt, adeseori, facile și rapide. Mai mult, ele nu implică medicamentație, ceea ce este extraordinar.

Spre exemplu, studiile demonstrează că atunci când o persoană sănătoasă suferă de un nivel scăzut de oxigen în sânge (hipoxie) – declanșat pe fondul unei densități scăzute de oxigen în aerul inspirat – organismul compensează această lipsă de oxigen prin creșterea fluxului de sânge către organele și țesuturile vitale, căci aportul de oxigen la nivelul creierului și al mușchilor trebuie obligatoriu menținut.

Așadar, avem de-a face cu o tensiune arteriala crescută, care limitează gradul de protecție al organelor si țesuturilor vitale, în condiții cu un nivel scăzut de oxigen. Creșterea ei vine la pachet și cu durerile de cap.

Pentru a înțelege mecanismul intern, mai bine zis cum este posibil ca hipertensiunea să influențeze acest răspuns compensatoriu al organismului, cercetătorii Universităților din Brazilia și Copenhaga au măsurat vreme de cinci minute fluxul de sânge către creier și către mușchii picioarelor în rândul participanților la studiu.

Pentru acest experiment voluntarii au fost testați în condiții de presiune normală a aerului, dar cu o tensiune arterială crescută si o concentratie scazută de oxigen, vreme de cinci minute.

S-a demonstrat, astfel, că aportul de oxigen către creier afectează și sistemul muscular.

Studiul este important pentru lumea medicală și nu numai, pentru că oferă noi perspective asupra tulburărilor cauzate de tensiunea arterială crescută în timpul expunerii pe termen scurt la un mediu cu o concentratie scazută de oxigen.

Așadar, lipsa oxigenului este o cauză a durerilor de cap. Spațiile moderne de birouri, construite în general fără posibilitatea de a putea deschide geamurile, sau cele mici și nearisite, în general încăperile care nu permit oxigenarea sunt, din păcate, o sursă sigură de apariție a migrenelor. Astfel că, în ultima perioadă, în corporații, spre exemplu, sunt încurajate tot mai mult pauzele… scurte și dese de ieșit în aer liber și oxigenat creierul.

Situația este similară deshidratării, despre care noi am mai scris. Practic, în cazul deshidratării, creierul se contractă temporar din cauza pierderii de lichide, acest proces declanșând migrenele specifice lipsei de apă. La fel și în cazul lipsei de oxigen. Un sfat evident? Luați-vă, zilnic, o porție zdravănă de aer!