Pe data de 8 iunie, lumea marchează Ziua Oceanul Planetar. Ea a fost propusă în anul 1992 și instituită la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, pentru a servi unui obiectiv important dedicat planetei: „Seas the day!”.
În fapt, prin oficializarea acestei zile, s-a dorit schimbarea perspectivei cetățenilor, încurajându-i să se gândească la ce semnifică marea pentru ei și la ce are ea de oferit oamenilor. Se insistă pe cunoașterea mediului marin, abundența de vietăți care trăiesc în apă și consecințele pe care le au factorii externi asupra lor. Nu în ultimul rând, se dorește schimbarea stilului de viață al oamenilor și al percepției acestora asupra mărilor și oceanelor. Ele trebuie sărbătorite, prețuite, apărate.
De-a lungul anilor, au fost organizate evenimente internaționale importante, cu premii pe măsură. Global Ocean Conservation Award a recompensat persoane care au contribuit semnificativ la conservarea oceanului planetar, iar Ocean Revolution Native Oceans Award a ajuns, spre exemplu, în posesia unui tânăr care a contribuit la menținerea echilibrului natural, care provine dintr-o țară în care oceanul are importanță economică, culturală și spirituală.
Ziua Oceanului Planetar este în fiecare an o ocazie de a onora produsele pe care oceanul le oferă economiei mondiale, cum ar fi peștele, dar și de a saluta posibilitatea de a-l naviga. Ea amintește de fiecare dată situația precară în care se află Oceanul Planetar care, în urma poluării intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale și plante acvatice.
E bine de știut că Oceanul planetar acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conține 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe planetă.
În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane.
Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale.
Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.
Peste 40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul epuizat și pierderea habitatelor de coastă.