Cum ar fi să-ți treacă un pârâu prin curte? Dar pe sub casă? Familia care administrează și locuiește la Moara lu’ Antone, o pensiune agroturistică inedită din județul Hunedoara, din apropierea Parcului natural Grădiștea Muncelului, trăiește într-o astfel de poveste.

Moara este singura încă funcțională de pe Valea Grădiștei si unica din România deschisă oaspeților, pentru recreere și activități educaționale. Povestea morii devenită pensiune este una pe care nu o uiți ușor, iar actualii proprietari, urmașii morarului Antonie, o spun cu drag și mult haz celor care le trec pragul.

Om harnic și cu spirit întreprinzător, Antonie a luat credit de la bancă să cumpere moara din satul Orăștioara de Sus. A cumpărat-o cu… o roabă de bani! Banii împrumutați de la o bancă din Orăștie au umplut numai bine o roabă și așa a făcut Antonie viramentul, pe două roți, până la banca vânzătorului, unde i-a depus în cont…

Afacerea a mers și morarul Antonie a rambursat creditul. Dar greul abia acum a început. În anii ‘50, cooperativizarea era în toi și comuniștii au ajuns, evident, și în zona Orăștiei. Antonie nu a vrut să dea moara, a fost umilit, șicanat, supus la presiuni. O audiență la șeful partidului din acea perioadă, Gheorghiu Dej, s-a soldat, surprinzător, cu un final fericit. Antonie și-a păstrat moara în anii comunismului, iar copiii și nepoții lui au dus moștenirea mai departe.

„Moara a fost în familia noastră, de când a luat-o tatăl meu, am crescut cu moara în casă… mai măcinăm și acum, dar numai pentru noi și când avem activități cu copiii, să le arătăm cum se făcea făină pe vremuri… acum ne ocupăm de pensiune și ar fi prea mult, nu le putem face pe amândouă, dar ne bucurăm să o arătăm oaspeților noștri, oricând”, ne spune doamna Mariana, fata cea mare a lui Antonie. Dorina și Dinu, sora și cumnatul ei și nepotul Mihai cu soția lui completează echipa de management. Morăritul e moștenirea lor de suflet, iar pensiunea e proiectul lor de suflet. Lucrurile merg frumos și firesc înainte în această familie ce a reușit să păstreze sau să reînvie, de la o generație la alta, farmecul poveștii.

Apropo de povești, atelierele pentru copii și programele educaționale au fost, din păcate, sistate, anul acesta. Dar cei de la Moara lu’ Antone sunt convinși, la fel ca și micii lor suporteri care le trimit încurajări, că „totul va fi bine!”. Cum ar putea să fie altfel, când la 80 de ani împliniți anul acesta în mai, bunica Livia încă mai frământă pâine pentru familie!