Asociația Română a Apei (ARA), Fundația Aquademica, Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) și Detectivii Apei Pierdute (DAP) organizează, în fiecare joi de la ora 18, webinarii live pe tema pierderilor de apă. Webinariile sunt moderate de profesorul Alexandru Aldea (UTCB) si ing. Alin Anchidin (Aquatim și DAP).

Urmând tendința mondială de a organiza întâlniri în mediul online, organizatorii au gândit aceste webinarii ca o soluție de a reuni specialiști din cadrul companiilor de apă, producători de echipamente și soluții software și experți internaționali din domeniul pierderilor de apă, pentru a dezbate subiecte și probleme cu care aceștia se confruntă în activitatea profesională de zi cu zi. Astfel, se creează posibilitatea schimbului de idei, informații, experiențe, expunând problema pierderilor de apă din perspective diferite.

Webinariile abordează o varietate de subiecte din sfera pierderilor de apă, precum: tehnologie, management, modele de bune practici, digitalizare, dar și alte subiecte menite să ofere soluții celor care caută răspunsuri.

Webinariile se desfășoară în limba română, astfel încât informațiile prezentate să fie cât mai bine înțelese de cei interesați. De asemenea, webinariile sunt înregistrate și postate pe platforma Youtube. Toate materialele prezentate în cadrul webinariilor sunt încărcate pe canalul de Youtube dedicat, astfel încât, doritorii au la dispoziție toate informațiile utile, oricând au nevoie de acestea. Pentru a putea accesa materialele postate este nevoie de crearea unui cont de abonat, utilizând link-ul https://www.youtube.com/channel/UCcDxjztFR-V7ZxadHYtEC_A. Canalul de Youtube este ca un fel de carte electronica, în care, utilizatorul poate urmări și revedea subiectele care i-au stârnit curiozitatea.

În România, și nu numai, problema pierderilor de apă reprezintă o provocare pentru orice companie de apă. Au fost făcute investiții în infrastructură și echipamente, însă, este nevoie și de o abordare proactivă pentru a găsi soluții reale, aplicabile pentru a vedea rezultate”, sunt de părere moderatorii webinariilor.

4 decembrie – Ziua Mondială a Pierderilor de Apă

La nivel mondial, s-a constatat, că pierderile de apă din rețeaua de distribuție, însumează aproximativ 346 de miliarde de litri pe zi. Reducerea acestor pierderi chiar și cu 30%, ar însemna alimentarea cu apă potabilă a 800 de milioane de oameni.

Aceste cifre, i-au determinat pe specialiștii grupului de lucru pe problema pierderilor de apă, din cadrul Asociației Internaționale a Apei (International Water Association), să declare data de 4 decembrie Ziua Mondială a Pierderilor de Apă. Astfel, se dorește conștientizarea la nivel mondial a problemei pierderilor de apă potabilă din rețelele de distribuție și urgentarea identificării soluțiilor de reducere a acestora.

sursa: www.worldwaterlossday.org)