Ziua Mondială a Toaletei a fost statuată pentru a crește gradul de conștientizare al Terrei, la adresa celor 4,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la instalații sanitare gestionate în siguranță. Acțiunile pe care guvernele lumii le întreprind în acest sens vizează criza globală de salubritate care se vrea tranșată până în anul 2030, adică apă și salubrizare pentru toți.

Anul acesta, tema este centrată pe importanța asanării durabile și schimbărilor climatice.

Imaginea generală este una defavorabilă, în condițiile în care inundațiile, seceta și creșterea nivelului mării amenință sistemele de salubrizare – de la toalete, la fose septice și până la stații de epurare. Apele de inundații pot contamina puțurile utilizate pentru apa potabilă iar inundațiile deteriorează toaletele și răspândesc deșeurile umane în comunități și culturi alimentare, provocând boli letale și cronice.

Toată lumea oficială susține evident că…toată lumea trebuie să aibă o salubrizare durabilă, alături de apă curată și facilități de spălare a mâinilor, pentru a ajuta la protejarea și menținerea securității noastre de sănătate și la stoparea răspândirii bolilor infecțioase mortale, cum ar fi, în contextul pandemiei, COVID-19, dar și holera sau febra tifoidă.

Toaletele ne pot ajuta și să luptăm împotriva schimbărilor climatice pentru că apele uzate și nămolurile din toalete conțin apă, substanțe nutritive și energie, toate valoroase. Sistemele de salubrizare durabile utilizează în mod productiv deșeurile pentru a stimula în siguranță agricultura și pentru a reduce/capta emisiile pentru o energie cât mai ecologică.

În fapt, ce este un sistem de salubrizare durabil? Specialiștii explică: salubritatea durabilă începe cu o toaletă care captează eficient deșeurile umane într-un cadru sigur, accesibil și demn. Deșeurile sunt apoi depozitate într-un rezervor, care poate fi golit ulterior de un serviciu de colectare sau transportat departe prin conducte.

Următoarea etapă este tratamentul și eliminarea în siguranță. Reutilizarea sigură a deșeurilor umane ajută la economisirea apei, reduce și captează emisiile de gaze cu efect de seră pentru producerea de energie și poate oferi agriculturii o sursă fiabilă de apă și nutrienți.

Tragic este că, în timp ce s-au făcut progrese substanțiale în ceea ce privește creșterea accesului la apă potabilă curată și canalizare, miliarde de oameni – în special în zonele rurale – încă nu au aceste servicii de bază, astfel că, la nivel mondial, una din trei persoane nu are acces la apă potabilă sigură, două din cinci persoane nu au o instalație de spălare a mâinilor de bază cu apă și săpun și mai mult de 673 de milioane de oameni își fac nevoile în natură.

Acum, pandemia COVID-19 a demonstrat importanța critică a salubrizării, igienei și accesului adecvat la apă curată pentru prevenirea și conținerea bolilor. Cert, igiena mâinilor salvează vieți.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, spălarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pe care le puteți întreprinde pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și a preveni infecțiile, inclusiv virusul COVID-19. Cu toate acestea, miliarde de oameni încă nu au igienă sigură a apei, iar finanțarea este inadecvată. Așa arată realitatea anului 2020.