În fiecare an, pe 5 martie, asta celebrăm, în ideea de a conștientiza cât de valoroasă este energia, consumul rațional al acesteia și impactul favorabil al eficienței energetice asupra climei, la nivel planetar. Această zi a fost stabilită în onoarea primei reuniuni a experţilor din lume, care a avut loc pe 5 martie 1998, în Austria, în cadrul căreia s-a discutat despre criza energetică şi s-au avansat soluţii pertinente.

Eficiența energetică este esențială în accelerarea tranzițiilor de energie curată, oferind mai mult de 40 % din reducerea consumului de energie.

Pandemia de Covid-19 a avut un impact vizibil în acest sens, din cauza restricțiilor de călătorie. Scăderea enormă a cererii de transport a redus aviația și cererea feroviară cu 60%, respectiv 30%, crescând consumul de energie per pasager și kilometru parcurs. În anul pandemic, în unele țări, transportul în comun a scăzut cu 50%, fiind preferate mașinile private și modurile de transport active, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau alte vehicule nemotorizate.

Munca la domiciliu a redus din consumul de energie din cladirile publice cu aproximativ 10%, majorând însă consumul de energie în sectorul rezidențial cu 20% sau chiar 30% în unele țări.

Astfel că, pentru atingerea obiectivelor de eficiență energetică, în domeniul electrocanicelor, spre exemplu, prioritatea a vizat promovarea folosirii celor mai eficiente aparate, din punct de vedere energetic.

Statisticile spun că, de la debutul pandemiei, indicii de căutare a cumpărăturilor online au crescut cu 20% până la 40% pentru mai multe tipuri de aparate electrocasnice la nivel mondial, indicând faptul că vânzările de aparate ar putea fi mai mari decât de obicei. Mai mult, criza Covid-19 a crescut interesul gospodăriilor în achizițiile de aparate noi, îndeosebi a celor de clasă A (clasă energetică sporită).

Aceleași statistici europene estimează că totalul cheltuielilor de stimulare, legate de eficiență energetică, anunțate până în prezent, ar putea genera echivalentul a 1,8 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, între 2021 și 2023,  dintre care două treimi ar fi în sectorul clădirilor, 16% în industrie și 20% în transport.

Criza Covid-19 și criza economică mondială au reprezentat oportunitatea de redirecționare spre un sistem energetic eficient, cu beneficii multiple. Electrificarea sistemului energetic continuă, iar energia regenerabilă pe scară largă și mică crește rapid. Energia solară a rămas rezistentă în timpul pandemiei, dar cota de putere urmează să crească.

Logic, o pondere mai mare de surse regenerabile conectate la rețea necesită noi tehnologii, politici și abordări de reglementare pentru gestionarea securității energiei electrice. Investițiile în eficiența energetică oferă avantaje, de la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și până la îmbunătățirea calității aerului.

Pentru anul 2021, eficiența energetică este în centrul unei redresări serioase, care va putea demonstra modul în care lumea poate menține și crea ocuparea forței de muncă, stimularea creșterii economice și îmbunătățirea durabilității și rezistenței energetice în cadrul sectorului energetic, în pofida crizei Covid-19.

Ca atare, ziua de 5 martie reprezintă momentul perfect de reflecție asupra viitorului energetic, acasă, la serviciu, în vacanță, odată ce economisirea energiei înseamnă, în fond, economisirea banilor și salvarea noastră, ca specie.