După 30 de ani în Aquatim, are seninătate în priviri și bucurie în absolut orice gest. Emană optimism și siguranță, zâmbește, e fericit și împlinit. Toate astea se văd și se simt, spre liniștea celor din jur, dar și a lui, astfel că “împărțirea” profesională (colegi, birou, companie) este una fără rest. Povestește cald despre tot ce-a trăit până acum, aici, privește cu încredere înspre ce va veni, căci mai e mult de muncit și acumulat, în locul care i-a devenit și lui a doua casă.

Are pasiuni transformate într-un frumos etern (căci doar asta înseamnă arta), pe care le-am remarcat și noi, colegii lui, evident cu o mare și sinceră admirație.

Vorbim cu și despre Sorin Streianu, inginer la Secția Mentenanță Rețele Apă-Canal în cadrul Sectorului Mentenanță Localități, Întreținere, Exploatare, cel căruia îi putem spune, fără foarte mari exagerări, Van Gogh-ul Aquatim.

Sorin pictează extraordinar, tablourile sale fiind solare, vesele, pline de…ceea ce doar teoretic îi lipsește prezentului. Alăturarea lui Van Gogh în această poveste nu este pentru o captare temporară a atenției, ea vine firesc, pentru că Sorin Streianu este atras definitiv de operele celui care a marcat, inedit, arta în istoria genului. Nu înseamnă că, dacă Sorin nu pictează cu coada pensulei – precum făcea marele Van Gogh – este mai puțin decis în a crea lucruri frumoase pentru cei din jurul său.

Și-a descoperit pasiunea de mic, de la 12 ani, și de atunci nu s-a oprit nicio zi din a crea tablouri, fie că vorbim despre reproduceri, fie despre idei proprii. E o “rutină” specială care-i face bine. Și nouă.

De loc din Gladna Română, absolvent al Institutului Politehnic Traian Vuia, Facultatea de Mecanică, Sorin s-a angajat, imediat ce-a terminat facultatea, la Aquatim, adică în 1991. A pornit ca operator stație de pompare (Uzina 1). În 1998, a fost avansat șef de tură la Uzina 1, în 2002 a fost numit șef de formație la Uzina 1, în 2007, șef sector STA Urseni, în 2010, șef Sucursală Buziaș, în 2013, inginer la Biroul Monitorizare Producție, în 2016, șef Secție Sucursale, în 2019, a revenit la Biroul Monitorizare Producție, în prezent fiind inginer la Secția Mentenanță Rețele Apă-Canal în cadrul Sectorului Mentenanță Localități, Întreținere, Exploatare.

I-a plăcut foarte mult primul loc de muncă, Uzina 1, a lucrat cu pasiune și încredere în ceea ce știe, dar și în oameni.

“Dacă nu există pasiune, nu există nimic. Am pus suflet în absolut tot ceea ce am făcut. Am încercat mult să mă profesionalizez, să învăț întruna, să fiu un coleg și un coechipier bun, nu știu cât am reușit, dar, cert, m-am străduit!”, ne declară Sorin.

Buziașul este, în viața lui, o nouă experiență fericită. Acolo, a format o echipă sudată, cu care a lucrat foarte bine. Au fost ani frumoși de socializare și în afara serviciului, cu sport, antren și discuții prelungi, componente care și-au dovedit demult succesul în apropierea oamenilor și închegarea echipelor.

Plecarea din Secția Sucursale a fost generată de probleme de sănătate, pe care le-a depășit însă cu încredere, astfel că, și acum, Sorin este  un tip activ și implicat.

“Viața nu e un lucru simplu, trebuie să poți gestiona urcușuri și coborâșuri, indiferent de câte ori, de unde și cum vin. Sunt un om credincios, cred în Dumnezeu și am Biblia mereu aproape de mine. Mă ajută, îmi dă putere!”, ne mai spune Sorin, convins pe deplin că orice pe lumea asta poate fi depășit, dacă ai în tine credință, nădejde și dragoste, în fapt triumviratul lui de neclintit.

În copilărie, a vrut să devină tenismen, l-a admirat mult pe Ilie Năstase, a și jucat tenis, de plăcere, însă pictura a fost, de departe, cea care l-a  cucerit și l-a liniștit în momentele frumoase și nu numai. Așa a putut depăși mai ușor anul pandemic (a pictat mai mult de 30 de tablouri), așa și-a conferit o liniște creativă, așa i-a încântat și pe alții, de la familie, colegi, prieteni. Tablourile sale au ajuns în multe case din Timișoara, nu înainte de-a-i colora propriul cămin.

“Nu am moștenit pe nimeni din familie, cred că este un dar primit de la Dumnezeu. În copilărie, făceam schițe, desene simple, apoi am trecut la culori. De câte ori merg în natură și observ un loc, un peisaj, un detaliu, fie floare, fie culme de deal, fie răsărit, transpun în picturi cele văzute. Pictura înseamnă liniște. În această pandemie, așa mi-am găsit pacea interioară, mi-am liniștit spaimele legate de virus, m-am dedicat artei, prin timp, concentrare, meditare. Soția mea e foarte încântată de ceea ce fac, la fel și copiii noștri. A fost un moment drăguț, când am zugrăvit și am dat jos tablourile lui din casă. Soția mea a a zis că așa gol în casă n-a fost niciodată!”, ne-a mai dezvăluit Sorin.

Este căsătorit cu Livia de 25 de ani, împreună au doi copii mari, băiat și fată – asta, ca să fie chiar tabloul perfect! – au și trei nepoți minunați și-o viață senină. Sorin și familia sa au fost ghidați întotdeauna de dragoste, copilăria colegului nostru fiind, cu certitudine capitală pentru evoluția sa ulterioară: s-a născut într-o familie cu zece copii și a învățat frumos ce înseamnă ajutorul, empatia, bucuria lucrurilor împărțite cu alții. Sorin și-a trăit copilăria cu de toate, ierni cu troiene, saloane de zahăr, atmosferă unică, veselie sinceră, versus veri solare, sărit prin bălți de ploaie și cântat în miez de noapte, astfel că are o “hartă” personală solidă și bună.

Admite că ambiția l-a caracterizat și ajutat întotdeauna, că-i place ceea ce face, că are parte de un mediu profesional bun și de unul personal fericit.

Deține pasiune și dăruire, o confirmă si colegii, de birou sau nu. Spre exemplu, Marian Eperieș a insistat să-l caracterizeze drept un om extraordinar: “De când am venit în Aquatim, Sorin m-a consiliat și ghidat, în permanență, cu profesionalism, într-un domeniu nou pentru mine și-anume activitatea de producție din domeniul apă și canalizare. Mi-a dat din energia lui, fiecare zi o începea cu o pildă importantă, generatoare de încredere. Cu așa un start, n-aveai cum să dai greș!”.

Van Gogh spunea că “tristețea va dăinui mereu”. E, poate, singurul gând cu care nu este de acord Sorin Streianu, din tot ceea ce a însemnat genialul artist care i-a servit drept inspirație. Asta pentru că Sorin Streianu are un alt ghid de viață: “Dragostea va învinge întotdeauna!”.