„Is this the real life?/Is this just fantasy?/Caught in a landside/No escape from reality”, așa-și începe Queen Bohemian Rhapsody, piesă reper pentru generațiile iubitoare de muzică extraordinară din galeria rară mondială. Este și preferata colegei noastre, Carmen Gavriliță, șef Serviciu Apometre și Contorizare, deși, în cazul Freddie Mercury, ierarhizarea muzicii pe care a creat-o este aproape un sacrilegiu. Revenind la Carmen, căci despre și cu ea vom vorbi de data aceasta, fata noastră roșcată, veselă și incurabil optimistă se declară încrezătoare că vremurile în care muzica era, efectiv, parte din viața noastră nu sunt departe.

În fapt, dacă ar fi s-o definesc din capul locului, Carmen Gavriliță este omul de care, acum, foarte mulți dintre noi am avea mare nevoie. Psihic extraordinar, forță vizibilă – chiar și într-un trup de domnișoară – tonus pozitiv a la long. Poate, vorba ei, faptul că, de-o viață, a lucrat mai mult cu bărbații decât cu femeile a făcut-o să vadă lucrurile mai pragmatic și să accepte toate surprizele prezentului, mai bune sau mai rele, fără panică. N-a fost fricoasă vreodată, viitorul sună tot așa.

Și, totuși, cum să fii pasionată, ca femeie, de un domeniu cu o componentă tehnică majoră? Ne explică atât de convingător șefa apometrelor și contoarelor, că n-ai cum să n-o crezi și, mai mult, să nu vrei să-i urmezi modelul!

Așadar, absolventă de UPT, Facultatea de Mecanică, sosită prin concurs în Aquatim, în anul 1995, pe o perioadă de trei luni, Carmen a rămas, încă de atunci, impresionată de, cert, spiritul companiei de apă, de viitorii ei colegi și de deschiderea lor spre a o învăța cu ce mănâncă acest domeniu frumos și captivant.

A început ca inginer la Biroul de Relații cu Publicul, l-a avut șef pe regretatul Mircea Nicosevici, s-a stresat în limite normale, vorba ei, dar și ambiționat să înțeleagă repede cum se statuează o relație deschisă cu un client Aquatim, cum se gestionează tensiunile inerente unei astfel de relații, cum, în cele din urmă, se dă mâna și se impune respectul, și de o parte, și de cealaltă. Cu o ecuație a debutului profesional fericită, numirea ei drept șef Birou Relații Clienți, în 1998, a venit firesc. Tot firesc a venit și următoarea promovare, la un an distanță, ca șef Serviciu Abonați, sector greu de tot, care cuprinde citiri, consumuri, facturare, relaționare, aplanare conflicte, gestionare tehnică și comercială deopotrivă.

„Mi s-a părut atât de palpitantă relaționarea cu oamenii, cu toate tensiunile inerente. Știu că poate e o raritate să fii atrasă de partea tehnică, femeie fiind, dar la mine așa s-a întâmplat. Am colaborat mult cu domnul Hidiș, cu directorii din Aquatim, aveam un volum de muncă enorm și chestiuni complicate de rezolvat, dar…nu m-am plictisit niciodată! Și nu mă plictisesc niciodată!”, ne spune, destinsă și sigură, Carmen.

„E o mână de om și e atât de puternică!”, ar fi descrierea aproape perfectă a colegei noastre, căci perfect nu e nimeni, nu?

Din 2004, Carmen Gavriliță a fost numită șef Birou Mentenanță, practic și-a îmbrățișat la propriu atât de draga-i parte tehnică și, evident, i-a plăcut foarte mult. Sună ciudat să ai în gestiune echipamente de și în sistem, mentenanță preventivă, implementarea programelor specifice, codificare de echipamente, să ții aproape de sucursale și să-ți placă atât de mult? Nu. Pentru Carmen, nu!

Cum nici gestionarea sectorului apometre, ca șef, din 2009, deci clienți, citiri, consum, înlocuire apometre, recepții contoare, n-a reprezentat vreo secundă o spaimă pentru ea. A acceptat, cu responsabilitate, bucurie și mândrie, propunerea directorului general, Ilie Vlaicu și a directorului de Dezvoltare, Gheorghe Stînean, și a pornit, de fapt continuat, cu dreptul în această nouă provocare.

Acum, funcția lui Carmen este de șef Serviciu Apometre și Contorizare, are în subordine 41 de localități și 50 de oameni, cu preponderență bărbați, presupune aceeași anduranță la mult, greu și complex, dar și satisfacții extraordinare:  „Mă consider o persoană maleabilă, cu o doză importantă de răbdare, cu o plăcere sinceră de-a sta de vorbă cu oamenii. Cu bărbații rezonez dintotdeauna foarte bine, astfel că echipa mea este una unită, ne înțelegem foarte bine, nu există tensiuni, chiar dacă au o femeie șef. Am încercat să fiu deschisă, concretă, atentă la toate problemele, negociator și mediator. Îi ajut, îi susțin, fără divergențe, să relaționeze, să colaboreze, să aibă puncte de vedere comune în fața clientului căci comunicarea este cheia în toate. Avem o muncă grea, dar atât de interesantă!”.

În tot răul adus, pandemia a avut și o parte pozitivă, în opinia lui Carmen, căci au învățat cu toții comunicarea nouă, dusă pe online, conversațiile de la birou s-au mutat pe grupuri de wapp, iar activitatea s-a adaptat la noile condiții imediat.

“Eu am fost în permanență la birou, am avut foarte mult de lucru, vorbim despre o activitate ce nu poate fi lăsată de pe o zi pe alta, nu-i poți lăsa pe clienți în așteptare odată ce ei reprezintă prioritatea ta. Acum, suntem bine, lucrăm tot pe program decalat, turele se schimbă periodic, însă peste 90% dintre noi suntem vaccinați, iar psihicul este unul pozitiv. Sunt optimistă, nu mă raportez la frică, întotdeauna există o cale!”.

În familie este la fel: raza de soare ce-i luminează pe toți, când norii se-adună.  Căsătorită din 1998, Carmen are o fată de 17 ani, Iasmina, iubitoare de matematică, biologie, chimie, geografie, cu precizarea că matematica a fost preferata dintotdeauna. Nu-și influențează copilul, nu desenează defel perspective profesionale pentru alții, cu atât mai mult pentru adolescenta casei, convinsă fiind că fiecare își găsește drumul în viață conform liberului arbitru.

Îi e dor de libertate și de ieșirile mamă-fiică, la concerte, limonade și alte cele, îi lipsesc tare concediile senzaționale. Carmen este înconjurată de o sumedenie de prieteni, nici n-ar putea trăi altfel. Nu e rea, nu se ceartă sau isterizează, dar își impune întotdeauna punctul de vedere, cu inteligență, într-un mod categoric. Se consideră o norocoasă pentru că e rămas fidelă acestui loc de muncă, îl definește drept a doua sa familie. Aici, se încarcă pozitiv și se poate desfășura profesional, exact așa cum și-a dorit din facultate.

E convinsă că răul prezent va trece și că ne vom îmbrățișa din nou. Vom și cânta din nou. Queen și orice alt gen de muzică. Până atunci, ideea e  „să fim corecți, onești, buni, răbdători și optimiști”. Cu tine, dragă Carmen, show must go on, musai și obligatoriu!